Willy Versluys experimenteerde 15 jaar met mosselkweek in volle Noordzee, vandaag lanceert hij de Mosselen van de Vlaamse Banken: “Het was een gevecht tegen de woeste zee, maar ook tegen een plaats in de aquacultuurwereld”

0
334
Willy Versluys
Willy Versluys had ze uiteraard voordien al geproefd, maar ook wij mochten van het blauwe goud van de Noordzee proeven.

Meer dan vijftien jaar experimenteerde de Oostendse reder en bedrijfsleider Willy Versluys met het kweken van mosselen in volle Noordzee. Een huzarenstukje, want mosselpionier Versluys kreeg met de ene tegenslag na de andere te kampen. Vandaag stelt hij eindelijk zijn Mosselen van de Vlaamse banken voor. “Ik heb de droom nooit laten varen.”

We kennen allemaal de Zeeuwse mosselen wel, maar de Mosselen van de Vlaamse Banken zijn naar eigen zeggen nog intenser van smaak. “Smaken verschillen uiteraard, maar deze mossel werd in volle Noordzee gekweekt op een speciale manier en dat zorgt voor een totaal andere smaak”, legt Versluys uit. Vijftien jaar lang experimenteerde Willy met zijn mosselen voor de Belgische kust. Dat ging met vallen en opstaan. “Ik heb er in vijftien jaar nog geen euro mee verdiend, integendeel. Maar nu zijn we eindelijk klaar om te oogsten”, klinkt het.

De Mosselen van de Vlaamse Banken worden gekweekte net over de grens met Frankrijk. Daarvoor gaat Willy met zijn bedrijf ‘Brevisco’ letterlijk in zee met het Franse Fb Coquillages. “De Noordzee behoort tot een van de wildste zeeën ter wereld”, vertelt Bert Groenendaal van Brevisco. “Alles wat erin terechtkomt gaat kapot. Dat was meteen ook de grootste uitdaging. De laatste vijftien jaar hebben we echt alles geprobeerd. Willy is een doorzetter en vandaag plukt hij daar de vruchten van. Als je een boei op de traditionele manier vastbindt aan een touw, dan speel je die in de Noordzee kwijt. We zijn daarom op zoek gegaan naar andere knopen, met succes.”

Er was niet alleen het gevecht tegen de woeste zee. “Het was nog meer een gevecht om een plaats te veroveren in de aquacultuurwereld”, zegt Willy. “Dat was allerminst gemakkelijk. De samenwerking met onze Franse collega-mosselkweker zorgt ervoor dat er nu een Franse en een Belgische mosselboerderij naast elkaar liggen, vlak over de grens.”

De mosselen worden gekweekt aan touwen en bevatten naar eigen zeggen knowhow, passie en de Noordzee. “Ze zijn niet te vergelijken met de gekende hangcultuur. Mosselen op touw worden niet blootgesteld aan acties van alle soorten organismen die zich op de bodemcultuur kunnen vasthechten. Om de zes uur is er een nieuwe stroming van voedseltoevoer. Bovendien denken we ook aan de duurzaamheid. De touwen worden gemaakt van biomaterialen. In de toekomst gaan we ook met afbreekbaar touw werken, in geval die toch in open zee terecht zou komen.”

Ook de Vlaamse Visveiling stapt mee in het verhaal van de Mosselen van de Vlaamse Banken. “We willen de Belgische consument kennis laten maken met onze eigen mosselen”, vertelt Sylvie Becaus. “We bereiken met de Vlaamse Visveiling heel wat kopers en die bereiken op hun beurt visetend België. Het is een uniek product gekweekt op een steenworp van onze kust, waardoor we 100 procent traceerbaarheid bieden.”

Ook wij mochten ze proeven en het moet gezegd: ze zijn intens van smaak. De Mosselen van de Vlaamse Banken zijn sinds woensdag verkrijgbaar in De Cierk en vanaf donderdag op andere plaatsen in Vlaanderen via de Vlaamse Visveiling.