14.4 C
Bredene
maandag, 18 oktober 2021

Volg ons ook op

Home Nieuws Seaweedchef Donald Deschagt leert je kruiden uit de duinen en zeewier kennen...

Artikel

Seaweedchef Donald Deschagt leert je kruiden uit de duinen en zeewier kennen tijdens zeewierwandelingen

Dat de zee heel wat culinairs te bieden heeft, dat weten we allemaal. Maar niet alleen de vis is een lekkernij. Seaweedchef Donald Deschagt organiseert wandelingen en leert je alle lekkers uit de zee en uit de duinen kennen.

Donald Deschagt roert al 25 jaar in de potten van zijn restaurant ‘Le Homard et la Moule’ – voorheen Mosselhuis – in de Duinenstraat in Bredene. De Bredense kok is ondertussen Chevalier in de Club Gastronomique Prosper Montagné en Compagnon de la Toque Blanche in de Orde van de 33 meesterkoks in België. Daarnaast wordt hij ook vermeld in de Gault & Millau. Met de zee op amper 100 meter van het restaurant staat Donald Deschagt ook bekend als de Seaweedchef. Die naam kreeg hij omdat hij gepassioneerd is door alles wat met zeewier te maken heeft. Hij gebruikt die dan ook maar al te graag in zijn gerechten. Daarnaast lanceerde Donald al verschillende producten met zeewier zoals de bekende zeesaucissen, het zeehammetje, de zeepaté, twee kazen met zeewier en zelf een eigen gin met zeewier.

De laatste jaren is de vraag naar producten waarin zeewier in gebruikt wordt gegroeid. “Mensen zijn alsmaar meer bezig met gezonde voeding en dat is zeewier wel”, legt de Seaweedchef uit. “Zeewier heeft een zilte smaak en vervangt het zout in verschillende producten. Naast een zoutvervanger kan het ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker. De media heeft daarin een belangrijke rol gespeeld door aandacht te besteden aan de producten met zeewier. Daardoor zijn mensen het beginnen proberen en met succes, zo blijkt. En de interesse blijft ook groeien.”

De Bredense chef lanceerde enige tijd geleden ‘Studio Zeewier’ en geeft zo zijn passie voor het zeewier door via wandelingen, demo’s, productontwikkeling en consultancy. Tijdens zo’n zeewierwandeling krijgen de deelnemers de mogelijkheid om ongeveer twee uur te delen in zijn passie. “elke deelnemer krijgt een intro van een kwartier over zeewier”, duidt Donald. “Daarna volgt een tocht door de duinen waar we kennis maken met allerhande wilde kruinen die los in de duinen groeien. Eetbare kruiden die lekkers smaken in bepaalde gerechten. De deelnemers krijgen wat recepten mee en de kennis hoe ze de kruiden moeten gebruiken.”

Als het laag water dat toelaat, dan trekt het gezelschap richting de golfbreker. “Daar komen we bij het zeewier dat gewoon los op de golfbrekers groeit. Daar krijgen de deelnemers te horen wat er zo allemaal leeft langs onze kust. Daarna trekken we naar het restaurant waar we in groep over mijn passie praten. Mensen leren de seizoenen van het zeewier kennen, de soorten, de geuren en kleuren, de smaken en ook welke soorten ze wel of niet mogen plukken”, aldus de Seaweedchef. Deelnemen aan een zeewierwandeling met Donald Deschagt kost 25 euro, maar daar krijg je in ruil wel een ‘Sea taste bag’ voor, ter waarde van 20 euro. De goodiebag bevat een aantal proeverijen met zeewier, waarmee je thuis nog even kan nagenieten van alle lekkers uit de zee en duinen. De wandelingen gaan door op 8 en 22 augustus en 12, 19 en 26 september, telkens van 13 tot 15 uur. Inschrijven kan via chefsplace@me.com.

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Trajectcontrole Brugse baan

Om de verkeersveiligheid te verhogen installeerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) al een tijdje geleden een trajectcontrole langs de N9 op...

‘No Time to Die’ is een goeie Bondfilm maar benieuwd hoe de saga verder zal gaan

Zit u momenteel ook voortdurend met die dang daga dang dang-oorwurm, waarmee elke James Bond-film opent, in uw het hoofd? Dan bent...

Kristof loopt voor zijn dochter Camille die een zeldzame stofwisselingsziekte heeft

Bredenaar Kristof De Stickere bereidde zich voor op de halve Marathon des Sables in Peru, maar door gekende redenen werd deze voorlopig...
- Advertentie -

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
67VolgersVolg