‘No Time to Die’ is een goeie Bondfilm maar benieuwd hoe de saga verder zal gaan

0
47
Marc Moret 007


Zit u momenteel ook voortdurend met die dang daga dang dang-oorwurm, waarmee elke James Bond-film opent, in uw het hoofd? Dan bent u allicht een van de ontelbare fans, die niet snel genoeg richting bioscoop kan trekken om de nieuwste Bond te zien. Niemand meer fan echter dan Marc Moret, voorzitter van de Belgische James Bond Fan Club en eigenaar van een meedogenloos uitdijende 007-collectie. “’No Time to Die’, is een goeie film, verzekert Marc. “Maar een met een bijzonder einde…”Het was alweer meer dan tien jaar geleden dat we nog eens aanbelden bij Marc Moret (59), intussen treinbestuurder op rust en al lange tijd gepassioneerd verzamelaar van alles wat van ver of dichtbij met Engelands meesterspion te maken heeft.“Het begon in 1973, toen ik voor het eerst in een Oostendse cinema ‘Live and Let Die’, zag. Ik was meteen en hopeloos verkocht.”

Het zou nog twintig jaar duren voor Marcs (on)gezonde interesse voor het geesteskind van Ian Fleming zou omslaan in een nauwelijks te temperen verzamelwoede. Boeken, posters, miniatuur replica’s van Bonds vele blitse bolides tot een eigen Golden Gun, langspeelplaten met de filmmuziek,… je vindt ze allemaal op Marcs intussen uitpuilende zolderkamer. “Het wordt hier stilaan te klein”, beseft hij. “Vooral omdat ik sinds enige tijd met een 3D-printer zelf gadgets kan namaken. Het heeft mijn collectie een nieuwe dimensie gegeven.”Zijn collectie uitbreiden doet hij dezer dagen via E-bay maar ook een bezoekje aan een van de vele beurzen slaat hij niet af. “Die laatste konden het voorbije anderhalf jaar natuurlijk niet. En even snel afreizen naar Engeland zit er dezer dagen ook niet in. Je moet al een internationaal paspoort hebben, een test ondergaan, in quarantaine gaan,… Een beurs in het Zuiden van Engeland, die doorgaans een paar duizend bezoekers ontvangt, moest onlangs zelfs al op de middag de deuren sluiten omdat er nagenoeg geen publiek was.”Marc en vrouwlief Martine houden er omwille van 007 ook bijzondere vakantieplannen op na. “We brengen graag een bezoek aan plekken, die als filmlocatie werden gebruikt. Toen ik beroepshalve een paar jaar in Taiwan woonde, hebben we bijvoorbeeld de Japanse vulkaan bezocht die het decor vormt in ‘You Only Live Twice’. En ook de Pinewood studio’s, waar veel Bondfilms werden opgenomen, hebben we al bezocht. Ik ben daar ooit op Roger Moore gebotst. Het zal je niet verrassen dat ik met die Bondheld een foto heb laten nemen.”
Als voorzitter van de Belgische fanclub houdt hij er vandaag ook heel wat internationale contacten op na. “Ik heb zo al jaren een Schotse pennenvriend waar ik regelmatig contact mee hou. En uiteraard komen we ook met de leden van de Belgische fanclub, een 60 in totaal, regelmatig samen.”Vorige week mocht Marc, uitgenodigd op de avant première van ‘No Time to Die’ in Brussel, zelfs verslag uitbrengen van het evenement in De Cooke & Verhulst Show op Vier. “Twee dagen later hebben we trouwens de film al voor de tweede keer gezien tijdens een VIP-voorstelling in Brugge.”
Wat ons meteen bij de vraag brengt: is de nieuwste Bondfilm een bezoekje aan de bioscoop waard? “je begrijpt dat mijn natuurlijke reflex hier is om onvoorwaardelijk ‘ja’ te roepen. Maar echt waar, het is een goeie film. Vrij lang met zijn 2u45’ én met een vrij bijzonder einde voor een Bondfilm”, bekent Marc.“In de Daniël Craig-reeks blijft ‘Skyfall’ wat mij betreft de beste”, gooit Martine er tussen. “En ‘Quantum of Solace’ was een miskleun. Neen , dan is deze nieuwe film toch wel een verademing. Een die gelukkig ook heel ver weg blijft van het actie en fantasy-genre waarmee we vandaag bestookt worden. We hebben onlangs ‘Black Widow’ gezien in de cinema. Dat was een ware verschrikking!”Wie meer wil te weten komen over de Belgische James Bond Fanclub kan terecht op www.james-bond.be.

Bron: Marc Mahieu voor Zeewacht, foto: Marc Mahieu