Bredene Vijf jaar lang zette Bredenaar Dennis Pluy zijn huis – badend in de kerstsfeer – open tijdens de kerstperiode. Nu staat het huis te koop. “Mijn vriendin en ik gaan samenwonen en verhuizen naar Oudenburg”, klinkt het bij Dennis.
Wie tijdens de kerstperiode langs het huis van Dennis reed in de Prinses Elisabethlaan kon er niet naast kijken. De voorbije vijf jaar werd het huis versiert met duizenden kerstlichtjes. Binnen in huis nog eens minstens evenveel, vergezeld door tientallen versierde kerstbomen. Dennis spaarde kosten nog moeite om van zijn huis een waar ‘Kersthuis’ te maken. Precies of de kerstman zelf woonde er. Dennis wist al dat hij het na vijf jaar voor bekeken zou houden. Nu zijn huis te koop staat en hij richting Oudenburg trekt, luidt dat meteen ook het definitieve einde in van ‘Kersthuis Bredene’.
“Het is mooi geweest”, vertelt Dennis. “In die vijf jaar dat ik mijn huis openstelde voor het publiek kwamen hier honderden mensen over de vloer en werden er duizenden lukken gebakken door mijn vader. Elk jaar wou ik verder gaan en nog meer lichtjes op mijn gevel plakken. Tijdens het laatste jaar was er geen plekje meer vrij op mijn gevel (lacht). Elke vierkante centimeter was verlicht. We haalden elk jaar een mooi bedrag op voor Make-A-Wish. In die vijf jaar hebben we in totaal 15.000 euro kunnen schenken. We hebben daarmee heel wat mensen gelukkig gemaakt en daar draaide het om.”
De lukken werden verkocht als Oscar’s Lukken. Bakker van dienst was Oscar Pluy, de vader van Dennis. “Elk jaar stond mijn vader dag na dag in de keuken lukken te bakken”, vervolgt Dennis. “Duizenden bakte hij er. Zijn lukken waren wereldberoemd in de regio.” Oscar overleed op 3 mei 2021. “Dat is een harde klap geweest. Mijn vader was amper 71 jaar. Hij is veel te vroeg gestorven. Of dat de doorslag gegeven heeft voor mijn verhuis? Neen hoor. Daar heeft het iets mee te maken. Mijn vriendin en ik wilden gewoon samen gaan wonen en we vonden iets waar we ons allebei gelukkig zullen voelen. De herinneringen aan mijn vader verhuizen gewoon mee met ons. Hij droeg het Kersthuis een warm hart toe. Ik zal hem nog veel meer missen dan het Kersthuis zelf. Al zal ik ook het sociale contact met de bezoekers wel missen. Mensen waren altijd dolenthousiast als ze mijn huis binnenstapten. Dat het raar zal doen, dat is zeker.”
Betekent de verhuis naar Oudenburg ook dat het Kersthuis mee verhuist? “Niet meteen”, antwoordt Dennis. “Ik sluit echter niet uit dat er wel nog wat verlichting zal aangebracht worden. En wie weet in de toekomst… Maar voorlopig concentreren we ons op het samenwonen. Vijf jaar lang woonde ik rond de kerstperiode twee maanden in mijn slaapkamer omdat mijn living omgebouwd werd tot een kersthut. Eindelijk wordt het genieten van de kerstsfeer op een normale manier, in mijn eigen living (lacht). Vooral daar kijken we naar uit. Normaal zouden we een kerstverkoop organiseren op 7 en 8 augustus, maar die heb ik voorlopig uitgesteld. De coronamaatregelen laten maar acht mensen tegelijk binnen. Eens er wat versoepelingen komen bekijk ik of ik mijn huis nog een laatste keer kan openstellen, voor potentiële kopers van kerstartikelen wel te verstaan”, besluit Dennis.