Bredenaars helpen het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle beschermen in de Perzische Golf.

0
233
Bredenaars helpen het Franse vliegdekschip

Vincent, Peter, Danny, Kevin, Sofia, Tommy, Niels, Serge, Jani en Karim, allen Bredenaars, nemen op dit moment deel met het fregat Leopold I aan de zending Clemenceau 21.

Het fregat F930 Leopold I is op 18 februari uit de marinebasis van Den Helder vertrokken. In de Middellandse Zee heeft het zich aangesloten bij de Task Force 473, gevormd rond het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. De belangrijkste taak is om het vliegdekschip te escorteren en beveiligen doorheen het Suezkanaal, rondom de Hoorn van Afrika en in de Straat van Hormuz.

F930 Leopold I zal ook deelnemen aan de operatie Agénor, het militaire gedeelte van de missie EMASOH (European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz). De deelnemende landen beschermen de vrijheid van navigatie en wisselen informatie uit met partners om de stabiliteit en de dialoog in de regio te bevorderen.

De Covid-19-dreiging maakte de voorbereiding van de opdracht complexer dan normaal. Vooraleer aan boord te gaan, brachten alle bemanningsleden twee weken in strenge thuisisolatie door. Na de isolatie werd iedereen getest en ook aan boord gelden nog steeds alle maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

We verwachten F930 Leopold I midden mei terug in Zeebrugge voor een korte tussenstop. Aansluitend vertrekt het fregat dan opnieuw om aan een internationale oefening deel te nemen.