14.5 C
Bredene
maandag, 18 oktober 2021

Volg ons ook op

Home Nieuws BLOKBUSTERS van vzw CirQ in de Caproen op vrijdag 3 september van...

Artikel

BLOKBUSTERS van vzw CirQ in de Caproen op vrijdag 3 september van 19 tot 22 uur

LOCATIEWIJZIGING: in caproen ipv Frans Halsplein
‘Socio-interactieve radiofonische webtelevisionaire show op maat’


Door COVID-19 werden maatschappelijk kwetsbare mensen en gezinnen die in een kwetsbare positie leven het afgelopen jaar zwaar getroffen. Zo ervaarden net deze groep mensen, naast hun beperkte financiële buffers, verschillende problemen die samenhingen met hun situatie zoals eenzaamheid en isolatie. Bovendien zorgde de pandemie ervoor dat een hele groep ‘nieuwe mensen’ in kwetsbare situaties dreigden te komen, zoals bv. mensen die het financieel moeilijk kregen door verlies van hun job of tijdelijke werkloosheid.
Eén van de belangrijkste aandachtspunten die door de Taskforce Kwetsbare Gezinnen naar voren werd geschoven, was het vergrote risico op isolement en het wegvallen van het al meer beperkte sociale netwerk van deze mensen. Hierdoor verdwenen sociale contacten, was er een negatieve impact op het mentaal welzijn of werden hulp- en dienstverlening onderbroken en steeg ook de nood aan noodhulp.
De Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin lanceerde voor het jaar 2020 een projectoproep: ‘outreachend bereiken van mensen in armoede’. Bedoeling was om initiatieven financieel te steunen die mensen in armoede uit hun isolement halen, terug contact uit te bouwen, hun netwerken te versterken en opnieuw te connecteren met de samenleving. 129 organisaties dienden een aanvraag in. Hiervan werden er 75 projecten geselecteerd.
Vanuit een versterkende en gemeenschappelijke visie gingen Welzijnsschakel De Caproen vzw, St.-Vincentius Bredene Dorp – Duinen en La Colomba (project begeleid zelfstandig wonen van personen met een chronische psychische beperking) samen in zee. We dienden een nauwgezet dossier in: ‘Kom uut je kot en we geven je een ZetjeBie’. Deze titel refereert naar de uitspraak van minister Maggie De Block: “Blijf in uw kot”. Mits alle geldende maatregelen te hanteren willen we graag de mensen ‘uit hun kot’ krijgen om opnieuw deel te nemen aan het gemeenschapsleven. We willen graag de eenzaamheid doorbreken, grenzen verruimen en de mentale veerkracht te vergroten.Bij het outreachend werken zetten we als vrijwilligers of leden onderling vaak een eerste stap naar mensen die in kwetsbaarheid leven. Vaak is het moeilijk om met een hulpvraag te komen. Dan gaan we samen op weg om te kijken welke krachtbronnen er zijn in het gezin. Door positieve ervaringen op te doen en door spontane ontmoetingen gaan we deze krachtbronnen versterken. Onze verenigingen zorgen voor een aangenaam klimaat waar laagdrempelige ontmoetingen kunnen ontstaan.
Dankzij de financiële steun die dit project met zich meebrengt kunnen we verschillende activiteiten aanbieden. We organiseren deze ‘van binnen naar buiten’ en ‘van buiten naar binnen’. Respectievelijk willen we vanuit de veiligheid van de vereniging of leefvorm de leefwereld van onze leden verruimen. Anderzijds willen we het breder publiek uitnodigen om kennis te maken met onze werking en onze leden. Hieruit kunnen nieuwe contacten ontstaan en trachten we de beeldvorming over mensen in kwetsbaarheid bij te stellen.
In de komende maanden willen we door middel van allerhande activiteiten organiseren, aangepast aan de geldende COVID-19 maatregelen en de nodige ondersteuning bieden. Zo hopen we de isolatie te doorkruisen en de delicate vertrouwensband met de samenleving te behouden, te herstellen of te versterken.
Zo hadden we op 8 augustus reeds een eerste activiteit voor de doelgroep. We organiseerden samen een tuinfeest in La Colomba voor inwoners en leden van onze verenigingen. Piv Huvluv was er te gast met zijn stand-up comedy, een DJ bracht er achteraf helemaal de sfeer in. Ook de frietjes ontbraken niet op het menu. De aanwezigen genoten zichtbaar van dit ‘uitje’.
Blokbusters strijkt neer op Frans Halsplein op 3/9/21
Op vrijdag 3 september strijkt vzw Cirq met hun ‘Blokbusters’ neer op het Frans Halsplein midden de Sas-wijk en dit van 19 tot 22 uur. Op een pleintje wordt live radio gemaakt waarbij nieuwsflitsen, reclame, gesprekjes met wijkbewoners, verzoeknummertjes en onnozeliteiten de revue passeren, en waarbij de talenten van de wijkbewoners centraal staan. Zelf noemen ze het een ‘’socio-interactieve radiofonische webtelevisionaire show op maat’. De uitzending wordt gehost door een bekend presentatieduo met veel ‘goesting’.


Dit programma, vergelijkbaar met Radio Gaga, biedt een laagdrempelig platform om op verhaal te komen. Animatie voor de kleinsten, artiesten en kunstenaars maken het plaatje volledig. Zo komt er een boomkunstenaar die samen met omwonenden en geïnteresseerden een kunstwerk maakt dat mag blijven staan.
De buurtbewoners nemen plaats op het plein voor de radiostudio, of kunnen van hun terras, tuin of huiskamer de uitzending mee volgen via de speakers en het grote scherm. Een samenwerking met een lokale radiozender is zorgt ervoor dat de héle buurt kan meeluisteren. Het geheel is achteraf ook nog te bekijken via blokbusters.tv. Dit avondvullend programma tovert een lach op je gezicht én doet je je zorgen even vergeten.
Een hartverwarmend initiatief in de wijk van ’t Sas.


Later dit jaar…


Op vrijdag 26 november komen The Starlings optreden in de St.-Theresiakerk in Bredene-Duinen en op zondag 23 januari 2022 brengt het koor Onze Rijkdom uit Borgerhout, onder leiding van Hans Van Cauwenberghe, zelfgemaakte liedjes over het leven in armoede en kwetsbaarheid in het Staf Versluyscentrum. Daarnaast zijn er nog kleinere activiteiten gepland met de leden van de verenigingen zelf.
Laat ons niet vergeten: ‘er schuilt kracht in kwetsbaarheid’.


Met steun van de Vlaamse overheid

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Trajectcontrole Brugse baan

Om de verkeersveiligheid te verhogen installeerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) al een tijdje geleden een trajectcontrole langs de N9 op...

Kristof loopt voor zijn dochter Camille die een zeldzame stofwisselingsziekte heeft

Bredenaar Kristof De Stickere bereidde zich voor op de halve Marathon des Sables in Peru, maar door gekende redenen werd deze voorlopig...

‘No Time to Die’ is een goeie Bondfilm maar benieuwd hoe de saga verder zal gaan

Zit u momenteel ook voortdurend met die dang daga dang dang-oorwurm, waarmee elke James Bond-film opent, in uw het hoofd? Dan bent...
- Advertentie -

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
67VolgersVolg