20.4 C
Bredene
woensdag, 28 juli 2021

Volg ons ook op

Home Nieuws Speelschommel werd De PluMe en viert 10e verjaardag

Artikel

Speelschommel werd De PluMe en viert 10e verjaardag

Tien jaar geleden hield Ciska Vanderwal de vzw De Speelschommel boven de doopvont. Als mama van een 12-jarige zoon met autisme vond ze nergens gespecialiseerde opvang tijdens de vakantie. “Dus richtte ik maar zelf een vereniging op die speelpleinwerking voor kinderen met autisme en adhd moest aanbieden.” De Speelschommel is intussen herdoopt in De PluMe en organiseert gezinsactiviteiten voor kinderen met alle vormen van beperking.

Na een jaar van voorbereidend werk kon Ciska Vanderwal in de zomer van 2011 fier als een gieter de eerste speelpleinwerking voor kinderen met autisme en adhd aankondigen. Het was een huzarenstukje want de vzw De Speelschommel werd (en wordt) maar gedragen door een vijftal vrijwilligers.

“Die eerste editie was een waar succes. We vingen die zomer 19 kinderen op. Dat lijkt niet veel maar vergeet niet dat ze zonder uitzondering veel extra zorg vergen. Hen een leuke vakantie aanbieden, de nodige gekwalificeerde monitoren bijeen zoeken,…en dat allemaal zonder een cent subsidie, het was niet simpel”, herinnert Ciska zich dat pioniersjaar. “De weg naar mijn droom was lang maar de voldoening was groot toen bleek dat de ouders zonder uitzondering enthousiast waren over ons initiatief.

Logisch want voor kinderen met autisme of adhd was er nul aanbod. En als ouder van zo’n kind wil je natuurlijk ook de beste opvang vinden tijdens de vakanties. Het verbaasde ons toen ook niet dat ouders afkwamen met de vraag om ook tijdens andere schoolvakanties opvang te verzorgen.”

De opdracht die Ciska en co. zichzelf opgelegd hadden, bleek echter zwaarder dan  vermoed. In die mate dat De Speelschommel in 2016 zijn speelpleinwerking moest stopzetten. “Het bleek vooral moeilijk om competente begeleiders te vinden. We werkten doorgaans met laatstejaars studenten psychologie maar ook zij bleken vaak niet opgewassen tegen de uitdaging. Met ons kleine team vrijwilligers werd het ook alsmaar moeilijker om alles georganiseerd te krijgen.”

In 2018 ging De Speelschommel zich daarom richten op gezinsactiviteiten zoals een  paasraap, sintdag, uitstap. “En een voordracht over autisme of adhd, ook vandaag nog een vaste afspraak op onze kalender.

We pakten toen heel even uit met een 16 Pluscafé in jeugdhuis De Korre, dat werd geen onverdeeld succes, en lanceerden een ‘brussendag’, waarbij we extra aandacht besteedden aan de broers en zussen van kinderen met autisme en adhd. Ook zij verdienen namelijk extra aandacht.”

Sinds kort en in aanloop naar de 10e verjaardag kreeg de vzw een nieuwe naam. “Vanaf nu spreken we van  De PluMe. Omdat De Speelschommel de lading niet meer dekte. We organiseren nu eenmaal geen speelpleinwerking meer. Onze vzw richt zich nu ook naar kinderen en jongeren met alle mogelijke beperkingen. Gezinsactiviteiten organiseren en informeren blijft onze hoofdopdracht. We doen dat nu via een zestal activiteiten per jaar. Dat is beheersbaar voor ons kleine bestuur.

In juni voegen we daar wel een speciale uitstap aan toe. Omwille van onze 10e verjaardag trekken we dan met de kinderen naar de Efteling.”

Voordracht

Op woensdag 25 maart (20u) organiseert De PluMe in O.C. ’t Viooltje (Violierenlaan 3 in Oostende) een voordracht door autismedeskundige Kristien Dewulf. Inschrijven kan nog tot 20 maart via ciska@deplume.be. Deelnemen kost 3 euro. Meer informatie over de vereniging vind je op www.deplume.be.

Tekst en foto: Marc Mahieu, De Zeewacht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Nieuwe uitbaters in Café ‘t Zeetje

Vanaf heden zullen de nieuwe uitbaters Ashley Vanderwal, Tanja Dekeyzer en Gino Vyvey van “Café 't Zeetje” jullie van harte verwelkomen. Schepen...

De Keuken

In de kapelstraat 33, naast de Albert Hein, is een nieuws restaurant. Daar serveren ze pizza's, pasta en pittas. Schepen Alain Lynneel...

GEZOCHT: ‘Oud’-roeiers van de Sport Nautique

Ondertussen is het wel geweten dat de Oostendse roeiclub KRNSO dit jaar zijn 150 jarig bestaan viert.Tussen zaterdag 21/8 en zondag 29/8 is er...
- Advertentie -

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
67VolgersVolg