9.9 C
Bredene
vrijdag, 03 februari 2023

Volg ons ook op

HomeNieuwsPiv Huvluv wint allereerste theaterprijs

Artikel

Piv Huvluv wint allereerste theaterprijs

Piv Huvluv, in het dagelijkse leven stand-upcomedian en ereburger van Bredene, heeft afgelopen zaterdag zijn allereerste prijs in de wacht gesleept. Hij deed dat op het Kindertheaterfestival Spekken in Gent met de productie met de profetische titel “De allereerste keer.”

Het festival Spekken mag prat gaan op een uitstekende reputatie. Dit jaar kon het jonge festivalpubliek 34 voorstellingen bijwonen op diverse locaties in Gent. Spekken is de laatste jaren ook uitgegroeid van een bescheiden evenement, waarop enkele honderden toeschouwers afkwamen, tot een groots festival dat rond de 6.000 bezoekers trekt.

Spekken wil kinderen vanaf een jonge leeftijd laten proeven van cultuur. Een kinderjury, bestaande uit 34 leden tussen 3 en 12 jaar, velt na elke voorstelling haar oordeel.

Met Piv Huvluv hebben de kinderen een winnaar aangeduid die zowel avondvullende shows voor volwassenen als voorstellingen voor kinderen van de lagere school maakt. Een unieke combinatie in Vlaanderen.

Of zijn ervaring als onderwijzer (Jan Cattrijsse combineerde 10 jaar lang een baan als leerkracht met die van stand upcomedian, mm) hem hierbij helpt, wil Piv niet gezegd hebben. “Maar een nadeel is het natuurlijk. Ik heb vroeger trouwens ook heel wat jeugdwerk gedaan. Ik bezit, denk ik, de vaardigheden om in de leefwereld van de kinderen te treden.”

Dat hij met jeugdvoorstellingen begon, noemt Jan niettemin een toeval. “Het was na een avondshow waarbij heel wat kinderen vooraan in de zaal zaten. Ik zag dat ze mijn humor best wel konden smaken. De bal is toen aan het rollen gegaan.” Zijn eerste jeugdproductie “Commissaris Piv”, die over kinderrechten gaat, zag niet veel later het daglicht.

Of kinderen een moeilijk publiek zijn? “Niet echt. Ze zijn vooral eerlijk en je moet je taalniveau natuurlijk wat aanpassen, geen te moeilijke woorden gebruiken. Maar kinderlijk doen, is absoluut uit den boze. Dan val je geheid door de mand.”
Herkenbare onderwerpen uitkiezen, is ook belangrijk en daar lukte Piv met zijn voorstelling “De allereerste keer” uitstekend in. “Het stuk gaat over dingen die kinderen voor de allereerste keer alleen doen: alleen thuis zijn, met de hond gaan wandelen, boodschappen doen, een eerste spreekbeurt geven,…”
Ook zijn onafscheidelijke platendraaiertje, onverminderd centraal in al zijn avondshows, is van de partij. “Tijdens de vertoning draai ik een 4 à 5 singletjes. Het is en blijft tenslotte mijn handelsmerk.”

Naast zijn jeugdvoorstellingen werkt Piv momenteel ook aan een nieuwe zaalshow.
Werktitel is “Zoiets verzin je niet!”. “De voorbereidingen voor mijn 8ste avondvullende voorstelling zijn volop bezig. De try-outs starten vanaf januari 2021. De première moet ten vroegste in het najaar van 2021 verwacht.”

Aan zijn allereerste theaterprijs was zaterdag een heuse snoeptaart verbonden. “Neen ik zal die niet helemaal alleen verorberen”, verzekerde Jan. “Ik lust eigenlijk geen snoep. Ik zal de taart daarom wegschenken aan kinderen.”

bron: KW.be – Marc Mahieu


Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Bredense bib blijft inzetten op jonge lezers

De Bredense bib zet in 2023 verder in op het stimuleren van lezen bij de allerkleinsten. De bib past in de loop van het jaar...

Atelier in Beeld Open studio Days

Atelier in beeld is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om je werk te tonen...

Bredene moderniseert opnieuw bushaltes

Vanaf begin februari worden verschillende bushaltes in Bredene (her)aangelegd. Vorig jaar werden al 3 bushaltes vernieuwd. “Op deze manier draagt het gemeentebestuur zijn steentje bij aan...

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
66VolgersVolg