Let op! Blauwalgen op de Noordede;

0
199
advies ivm blauwalgen

De Vlaamse Milieumaatschappij – VMM stelde de aanwezigheid van blauwalgen vast op de Noordede vanaf de kruising met de N9 (Blauwe sluis) tot aan het Maartensas. Uit een staal van de Noordede, t.h.v. het spaarbekken in Bredene, blijkt dit een bloei van de potentieel toxische soort Planktothrix agardhii te bevatten.

Omdat er ernstige gezondheidsrisico’s zijn bij contact met de bloei of bij de inname van water waarin toxines aanwezig zijn (worden geproduceerd door blauwalgen) wordt watercaptatie voor besproeiing van voedingsgewassen en voedergewassen en veedrenking verboden. Andere toepassingen worden afgeraden.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Hun wetenschappelijke naam is cyanobacteriën. Blauwalgen krijgen meestal pas aandacht als ze bloeien en een drijflaag vormen.

Voor bloei moeten een aantal factoren aanwezig zijn:

– een (te) hoog gehalte aan voedingsstoffen (nutriënten) in het water

– een hoge watertemperatuur

– een gebrek aan stroming waardoor de bacteriën lange tijd ter plaatse blijven

Daarom komen de bloeien vooral ’s zomers voor in stilstaand of traag stromend water.

Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag, drijvend op het wateroppervlak. Als de cyanobacteriën volop bloeien en de drijflaag dikker wordt, dan drijven de cyanobacteriën dichter bij elkaar en vormen ze een stinkende brij. De blauwalgen sterven dan massaal af en scheiden giftige stoffen af: toxines, in onze streken voornamelijk microcystines. Deze giftige stoffen kunnen bij hoge concentraties schadelijk zijn voor mens en dier.

Gezien sommige soorten blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier. Meer info over blauwalgen vind je op https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen.