Kersthuis verlicht voorgevel vroeger dan normaal om zorg hart onder de riem te steken

0
252
kersthuis
Dennis en zijn vriendin Els Van Coile (41) prijken trots voor hun kersthuis.

“Mensen kunnen zelf een boodschap laten plaatsen op mijn gevel”

Bredene Verschillende steden en gemeenten roepen op om licht te brengen in deze sombere dagen. Bij Dennis Pluy van het bekende Kersthuis viel die oproep niet in dovemansoren. “Aan mijn voorgevel hangen opnieuw 6.000 lichtjes en daar komen er in december nog bij.”

Elf jaar lang toverde Dennis Pluy (39) zijn huis in de Prinses Elisabethlaan om tot een waar kerstparadijs met duizenden lichtjes. Vorig jaar besloot hij, na een recordaantal van 59.000 lichtjes dat het genoeg was geweest. Voor het eerst in jaren zou hij op een normale manier kunnen leven binnenshuis. Normaal staat zijn living volgepropt met tot in detail versierde kerstbomen en duizenden lichtjes. Leven, dat deed hij elf jaar lang in zijn slaapkamer tijdens de kerstperiode. “Het zal raar doen”, lacht Dennis. “Normaal zijn we nu volop bezig met de verhuis. Onze zetel zou op dit moment normaal al in de slaapkamer staan. Maar dit jaar mogen we gewoon televisie kijken zoals de meeste mensen dat doen: in hun zetel in de living.”

Dennis borg de duizenden lichtjes, de vele kerstballen en de tientallen kerstbomen vorig jaar op voor de laatste keer. Alleen zijn voorgevel zou hij nog verlichten. En hij hield woord, al zit daar nu een andere reden achter. “Er werd opgeroepen om je huis zoveel mogelijk te verlichten in deze uitzonderlijke tijden. Ik heb de lichtjes en de kennis om ze te programmeren en ze op de juiste manier op te hangen”, vertelt Dennis. Normaal zou Dennis zijn huis pas vanaf 7 december verlichten, maar de oproep om zo wat licht te brengen in deze sombere dagen, deed hem van gedacht veranderen. “Hoewel er nu maar liefst 6.000 lichtjes aan mijn voorgevel prijken, is er nog geen referentie naar Kerst terug te vinden. Ik heb het zo neutraal mogelijk gehouden. Vanaf 7 december hang ik er nog wat lichtjes bij en komen ook de sterren erbij. Ik sta erop dat Sinterklaas eerst moet langs geweest zijn alvorens Kerst in het straatbeeld mag verschijnen. Al zijn het nu wel speciale tijden en heb ik alle begrip voor het vroeger aansteken van de kerstverlichting in steden en gemeenten.”

Op de voorgevel van Dennis staan duidelijke boodschappen te lezen: ‘licht voor zorg’, ‘zorg voor licht’. Een duidelijke referentie naar het zorgpersoneel dat momenteel in de vuurlinie staat. “Mensen kunnen ook zelf een boodschap aanvragen. Die boodschap wordt dan weergegeven op mijn voorgevel. Misschien willen ze iemand bedanken of iemand een hart onder de riem steken. Het kan allemaal”, aldus Dennis. Normaal worden de lichtjes van Dennis in januari terug opgeborgen, maar dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. “Ze blijven hangen zolang het nodig is. Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke handelingen. Laat ons hopen dat het niet hoeft en dat we snel allemaal terug naar ons normale leven terug kunnen”, besluit Dennis.

Tekst en foto: Jeffrey Roos