Je licht is verplicht!

0
260
fietslicht verplicht

Het is langer donker ’s morgens en ’s avonds. Inwoners die naar hun werk gaan, scholieren naar school of naar de sportclub: veel verplaatsingen worden met de fiets gemaakt. En vaak ook in het donker. Een goede zichtbaarheid is dan ook van levensbelang!

Veel fietsers maken zichzelf goed zichtbaar op de weg. Ze dragen fluorescerende kledij en/of hebben goede verlichting op hun fiets. Maar nog teveel anderen beseffen te weinig aan welk gevaar zij zich blootstellen door dit niet te doen. Een goede zichtbaarheid in het verkeer kan wel degelijk het verschil maken.

Gerichte controleacties

Het gemeentebestuur wil de fietsers op een originele manier wijzen op het belang van een goede zichtbaarheid. Via een intensieve campagne met verlichte borden op de drukste fietspaden gekoppeld aan intensieve controles zullen fietsers een duidelijk boodschap krijgen: je licht, is verplicht! In eerste instantie was de campagne nog preventief. Er worden ook fietslichten uitgedeeld.

Sedert 16 november is de campagne een versnelling hoger geschakeld: wie niet over fietsverlichting beschikt krijgt een bekeuring. Er worden immers ook gerichte controleacties georganiseerd op de (brom)fietsverlichting. Het gemeentebestuur organiseerde in het verleden reeds soortgelijke campagnes in samenwerking met de lokale politiezone.

Fietsers, maar ook lopers, joggers en voetgangers

Een goedwerkende fietsverlichting en reflectoren en het dragen van lichtkleurige kledij en/of fluo hesje zijn dan absoluut aangewezen voor de zichtbaarheid en veiligheid wanneer men zich in het verkeer begeeft. Niet alleen fietsers moeten zich aangesproken voelen, want ook lopers, joggers, voetgangers,… hebben er alle belang bij om ervoor te zorgen dat ze goed zichtbaar zijn in het donker.

Behalve de wettelijke verplichtingen zijn ook losse lichtjes en reflectoren op kledij, lichaam, fiets, rugzak, helm, … ten zeerste aan te bevelen. Aan de ouders wordt gevraagd om er maximaal op toe te zien dat hun kinderen ‘verkeersveilig’ de baan op gaan. Controleer hun lichtinstallatie regelmatig en zorg dat ze goed zichtbaar zijn.