Buurtrestaurant opent in nieuw lokaal dienstencentrum

0
420
dienstencentrum

Vanaf 27 juli a.s. opent het eerste buurtrestaurant in Bredene zijn deuren. Het buurtrestaurant is een onderdeel van het lokaal dienstencentrum, dat zich bevindt in woonzorgcampus Jacky Maes. Het buurtrestaurant geeft het startsein voor de gefaseerde opening van het lokaal dienstencentrum.

Het buurtrestaurant wil een ontmoetingsplaats zijn voor mensen uit de buurt met een klein netwerk, zoals ouderen, alleenstaanden, mantelzorgers en kansengroepen. Daar kan er in een gezellige sfeer een kwalitatieve maaltijd genuttigd worden en is er nadien tijd om een babbeltje te doen.  “Iedere 65 plusser die gedomicilieerd is in Bredene zal er terecht kunnen.  Personen jonger dan 65 jaar gedomicilieerd in Bredene kunnen ook van een maaltijd genieten in het buurtrestaurant op voorwaarde dat personen uit deze categorie verminderde welzijnskansen hebben. Dit wordt bepaald aan de hand van een sociaal onderzoek. Dat kan onder meer gaan over mensen met een laag inkomen, met een beperking, in langdurige ziekte of revalidatie en/of mensen met behoefte aan sociaal contact of waarvan hun partner overleden is”, verduidelijkt schepen van sociale zaken Eddy Gryson.  De erkende mantelzorger die tijdens de maaltijd instaat voor begeleiding en assistentie van een gebruiker van het buurtrestaurant kan eveneens, samen met de gebruiker die hij of zij begeleidt, terecht in het buurtrestaurant voor het nuttigen van een maaltijd, ongeacht de gemeente waar deze mantelzorger gedomicilieerd is.

Vrijwilligers doen bediening

De bediening zal opgenomen worden door een team van vrijwilligers. “Op die manier zorgen we er voor dat door hun inzet bepaalde activiteiten op poten kunnen worden gezet. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en levert vaak leuke en boeiende ervaringen op. De eigenwaarde van de mensen krijgt er een boost van en we krijgen situaties waarin mensen hun talenten naar voren kunnen brengen om anderen te helpen”, geeft schepen Eddy Gryson aan.

Het keukenteam van WZC Jacky Maes zorgt voor een gezond en lekker aanbod. Het menu zal uithangen in het WZC en is als folder verkrijgbaar bij het OCMW-onthaal. Ook kan men de menu terugvinden op de site van OCMW Bredene (www.ocmwbredene.be).  In het lokaal dienstencentrum kan men elke werkdag tijdens de middag een warme maaltijd nuttigen. Elke maaltijd dient gereserveerd te worden. Hiervoor moet men zich éénmalig registreren bij coördinator Joyce Hubrouck. Om voor de eerste maal gebruik te kunnen van het buurtrestaurant, dient men zich eerst aan te melden aan het onthaal in de woonzorgcampus Jacky Maes en ‘klant’ te worden van het buurtrestaurant.  Wie een speciaal dieet dient te volgen, kan dit doorgeven bij de registratie.  De kostprijs is 7,50 EUR en hiervoor krijgt men soep, een hoofdgerecht (keuze uit de reguliere menu of het alternatief menu) en dessert. Ook water is inbegrepen in de prijs. Andere dranken (cola, limonade en pils) dienen aangekocht te worden.

Het buurtrestaurant is elke werkdag geopend van 11u45 tot 14u. De maaltijd zelf wordt geserveerd om 12 uur.