nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

Infer-no?


De hel bestaat niet. U hebt het niet van mij beste lezer maar van de CEO van Catholics ‘R Us, the man formerly known as Jorge Mario Bergoglio aka de conciërge van het stukje vastgoed aan de Via Vaticaanstad 666, eerste aflaat rechts. Het stond onlangs te lezen in mijn Paasweekendcourant.

“Hoe kan er in de hemel vreugde zijn als er een hel bestaat waar mensen eeuwig lijden?” een poging tot empirische verklaring vanwege theoloog Hans Geybels.

Voortschrijdend inzicht, het komt in de beste families voor. Maar of ze er nu tweeduizend jaar over moesten doen om tot deze conclusie te komen aan het Sint Pietersplein? Mocht ik tot het clubje behoren, ik ging bij die Franciscus eens serieus van mijn voeten maken die hij, in volbloed paastraditie en na een grondige wassing (peeling optioneel), meteen zou mogen kussen.

Was ik Dante Alighieri, dan stuurde ik met terugwerkende kracht meester Jef Vermassen tussen twee Bende van Nijvelinsinuaties door op het Instituut af. Zit een mens daar een half bestaan op die “Inferno” te sukkelen, komt daar zeven eeuwen later een schalkse Argentijn doodleuk het bestaan van de hel ontkennen.

Hoewel ik geheel wars ben van christelijke symboliek durf ik Franciscus’ these overigens te contesteren. De hel bestaat echt wel. Ze werd bijvoorbeeld een kleine week geleden verreden in de buurt van Roubaix op wat zelfs al onder Romeinse cohorten als boerewegels bekend stond.

En heeft die Argentijnse gaucho al eens anderhalf uur Villa Politica vanuit het Vlaams Parlement doorstaan? Een verschrikking zonder gelijke. Laatste statie naar internering.

Wat zich ter hoogte van de Palingbeek tussen 14 en 18 van de vorige eeuw afspeelde, mag ook in het rijtje “Hel Of Iets Wat Toch Serieus In De Buurt Komt”. Waarmee we meteen beland zijn bij het terracotta project, dat ter plekke bij wijze van 600.000 kleibeeldjes de hel (voila, daar heb je hem) langs weerszijden van het slachtveld moet verbeelden.

Geen kwaad woord over de vier jaar herinneringseducatie, die naar aanleiding van de 100e verjaardag van den Grooten Oorlog op onze contreien werd losgelaten. En alle begrip voor het toeristisch opportunisme.

Maar dat er exact 600.000 soldaten en burgers naar het hiernogmaals werden gepleurd in de West-Vlaamse Killing Fields mag een ernstig geval van afrondgedrag genoemd. Artistieke vrijheid alla, maar iedere zichzelf respecterende autist zou toch graag hebben dat ze nog even nageteld worden, die 600.000.

Afrondgedrag, het is typisch voor fenomenen waarbij Het Grote Getal de kop opsteekt. Op het Ministerie van Defensie bijvoorbeeld: “Gasten, hoeveel zeggen we dat die F35’s kosten? Is dat nu 3,5 miljard of 2,2? Anderhalf? Afronden op 15 miljard, zeg je? En vlieguren? Hoeveel maximum? 6000? Afronden naar beneden toch best, hier”.

Het zal ook wel zo gegaan zijn bij het bepalen van het aantal oorlogsslachtoffers op onze met bloed doordrenkte bodem, ergens in november ’18. Geen scheidsrechter die vanop de frontmiddellijn de twee partijen aanmoedigde tot enig enthousiasme om toch maar die laatste veertien loopgraafbewoners naar de hel (yep, daar heb je hem weer) te helpen. ““Hey Fritz, wir brauchen nog vierzehn kandidaten für Elimination Island! Afronden, jongens. We zitten op 599986.”

Hel, dat wordt zo stilaan ook de aanloop naar de verkiezingen. De periode waarin elke halfbakken misantroop angstig achterom kijkt of hij niet door een sympathie veinzende kandidaat wordt aangeklampt voor een vrijblijvende babbel. Amicaal schouderklopje of, oh horror, een Instagrampje.

Het zaterdagochtendritueel (koffiekoeken, de koffiezet op 8 koppen, het gevecht om de weekendbijlage) straks verduiveld weer verstoord door een voluntaristische Tsjeef aan de deurbel. “Als hij maar die Bleke Beke niet meebrengt”, dezer dagen voortdurend in mijn achterhoofd.

Ik hoef ze niet, hun gespeelde meelevendheid, halfhartige knuffels, plotse opwelling van betrokkenheid. Ik heb trouwens al beslist: ik stem in oktober 100% vrouw! Want “Hell has no greater fury than a woman’s scorn.” En geef toe, angst als richtingaanwijzer bij verkiezingen: het is eens wat anders…

Tenzij je in een van die platgebombardeerde Syrische verzetshaarden woont natuurlijk. Hellegat zonder weerga.

[Peg]

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>