nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

Chief Wahoo

chiefwahoo
“Indiaanse activisten hebben deze week een jarenlang gevecht gewonnen tegen de Cleveland Indians. De honkbalploeg besliste vanaf volgend seizoen 'Chief Wahoo' als haar mascotte te laten vallen. Vanaf 2019 zullen de spelers niet langer het embleem met een grijnzende indiaan op hun shirt en honkbalpetje dragen.”

Kijk, ik weet niet wat u ervan vindt maar dit uit de Verenigde Staten in mijn courant aangewaaide bericht maakt me intriest. Het is de Amerikaanse versie van onze eigen, al even onzinnige Zwarte Pietdiscussie.

Mag ik er immers vanuit gaan dat elk zinnig mens de Moorse trawanten van de goedheilige man niet langer als de vertaling van (latent) racisme, onderdrukking of een hunkeren naar koloniale tijden ervaart? Ze zijn gewoon een uitgelezen manier om weerbarstige koters een dag in het jaar onder de knoet te houden. Punt.

Dat de fans van de Cleveland Indians in Chief Wahoo nog altijd de bereidwillige schietschijf zouden zien waarmee hij in menige B-western verkeerdelijk werd verward, is al even onzinnig. Welhaast integendeel. Ze dragen hun grijnzende indiaan ongetwijfeld met trots op hun ijverig bijeen gespaard assortiment merchandising. #touchepasamonChiefWahoo.

En alhoewel uit een enquête onder de inheemse Amerikaanse bevolking bleek dat slechts weinigen zich beledigd voelen door de grijnzende indiaan (of het gevederde opperhoofd van NFL-team The Washington Redskins, for that matter) lijkt het protest van een minderheid toch voldoende om het debat brandend te houden.

“Sommige indianen voelen zich gekwetst omdat ze vroeger op school voor 'roodhuid' werden uitgescholden, maar voor anderen was dat juist een reden om trots te zijn op hun afkomst”, concludeerde de bevraging. Waar maken we ons dan druk over? Hoe overgevoelig kan een mens worden?

Rudy De Rosten (*) was in mijn lagere schooltijd ook vaak het voorwerp van spot -en heus niet alleen onder de leerlingen. Maar het is echt wel goed gekomen met de overigens ook nog eens verticaal benadeelde Rudy (1m62). Hij draagt zijn koperen vedertooi vandaag zelfs met -terechte- trots.

Als we er via overdracht en onderwijs nu eens voor zorgden dan fenomenen als Zwarte Piet, Chief Wahoo en ja zelfs Rudy De Rosten cultureel en historisch geplaatst worden? Anders lijkt het einde straks helemaal zoek. Want hoever kunnen we gaan in het ons beledigd voelen?

Als we nu eens met mekaar afspraken dat Zwarte Piet en Chief Wahoo tot een verwerkt verleden behoren. Fouten werden begaan en, hopelijk, rechtgezet. Dan kunnen we weer verder met de echte problemen.

Het valt me trouwens op dat niemand tot dusver misbaar heeft gemaakt bij de in indianentuniek gehulde Buffalo-fan, die elke thuismatch van AA Gent opvrolijkt -daarbij nog eens bijgestaan door enkele schaars geklede squaws (dubbele verontwaardiging!).

Toegegeven, als de oorspronkelijke bewoners van de VS intussen al een (gediscrimineerde) minderheid vormen in eigen land dan kunnen roodhuiden in de buurt van Gentbrugge enkel met een elektronenmicroscoop opgespoord. Kortom, verontwaardiging is een optelsom. Geen Oost-Vlaamse haan die “onderdrukking” kraait. Het lot van de Sioux geen issue in het land van de Stroppen (de gemiddelde Amerikaan zal zich anderzijds dan weer geen kl**** aantrekken van ons Zwarte Pietenprobleem. Santa Claus doet het met rendieren…enfin, u begrijpt wat ik bedoel).

Uiteraard moet er zorg voor gedragen dat minderheden nooit en nergens in hun waardigheid worden aangetast. Rudy de Rosten mag nooit zover gedreven dat hij zich tot een haarkleuring laat verleiden om erbij te horen. Zwarte lokken zouden overigens danig vloeken met zijn eeuwige sproeten en albasten huid. Laat Rudy maar Rudy zijn. Hij kan er intussen trouwens goed tegen, tegen die vaak flauwe, roestige moppen. Geen Taboe daar. (Bijna) verwerkt verleden.

“Carnavalisten zijn stilaan de Indianen van onze gemeente.” De gedachte besprong me toen ik gisteren een foto van de organisatoren van de carnavalstoet in de krant vond. In hun midden een toerismeschepen die zich tussen deze scheef aangekeken minderheid zichtbaar net zo thuis voelde als Stephen Hawking in de kleedkamer van de lokale rugbyclub. Verplicht electoraal nummertje las je in zijn ogen.

“In alle opzichten lichtjaren uit mekaar”, dacht ik -toegegeven, misschien wat vooringenomen- bij mezelf. Historisch vormt de onderkant van de maatschappij de basis van zijn kiespubliek, naast zelfverklaarde links-intellectuelen, dat spreekt. Maar ook al kan zijn partij allerminst desinteresse voor minderheden verweten, hoe dicht kun je als begoede middenklasser nog bij het klootjesvolk -excusez le mot- staan? Wat zijn je raakpunten met een leven in de marginaliteit dan nog?

Het is een positie die straks allicht voor een deel zal ingepalmd worden door Bredenes nieuwste politiek boreling Neutraal Bredene (Terzijde: benieuwd wie straks de lijst zal bevolken. Een collectie van Verstotenen aangevuld met een portie Misnoegden en een snuifje Vreemde Snuiters?).

Maar als ze echt opkomen voor zij die op het einde van hun salaris (vervangingsinkomen) een stukje maand over hebben, dan ontwikkel ik er wel sympathie voor. Op die manier houden ze straks enkele verworpenen der aarde uit de handen van rabiate racisten.

Chief Wahoo zal er geheid een vreugdedans bij ontwikkelen, onderwijl gretig lurkend aan zijn vredespijp…

(*) Rudy is om evidente redenen een schuilnaam. De Rosten mag het verleden intussen achter zich gelaten hebben, oude wonden openrijten houdt hij liever voor zijn wekelijkse praatsessie met de psycholoog. En geef toe, Rudy de Rosten: het allitereert lekker.

[Peg]

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>