nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

It ain’t all Good


‘It ain’t all Good’ wurmde zich via de autoradio naar mijn onverdeelde aandacht na een zoveelste tirade waarin de begrippen “leugen”, “Soedan” en “ontslag” naar believen werden gehanteerd.

‘It ain’t all Good’ moet u weten beste lezer is een nummer van het onvolprezen De La Soul, voor de gelegenheid geassisteerd door de dampende misthoorn Chaka Khan. Puntige rap, sensuele soul en een dansmaat waarop eigenlijk alleen zwarte heupen horen te swingen.

“It ain’t all Good ?!” hoorde ik me met gespeelde verontwaardiging herhalen. “Het is verdomme nog niet eens halfweg aanvaardbaar!”

Liefde is vooralsnog niet verloren gegaan tussen de deelnemers aan de bonte federale coalitie. Koele minnaars, beland in wat ze in Trumpville zo graag omschrijven als ‘a shotgun wedding’. Van de moetes. Maar niet zwanger van goede intenties laat staan de kracht van verandering, zo is intussen gebleken.

De baseline van het nummer ‘Thangs ain’t going like you think they should’ een understatement als Cristiano Ronaldo’s belastingaangifte wanneer toegepast op wat zich de voorbije dagen ter hoogte van de Wetstraat en omstreken afspeelde.

‘Waar gaan we naartoe?’, hoor ik mijn grootvader nog roepen. En dan is de brave man al tig jaren tot stof vergaan. Om u maar te zeggen: de verontwaardiging over ons nationaal politiek bedrijf strekt zich tot ver over de grenzen van het wereldse uit.

Tastbaar wordt stilaan mijn afschuw voor wat de heren en dames -ik gebruik de titel met zin voor overdrijving- politici mekaar dezer dagen naar de digitale kop slingeren. Laat ons op dat vlak trouwens iets afspreken: elke poging tot humor dient te allen tijde vermeden en voorbehouden aan wie zich hier (a) professioneel mee onledig houdt, (b) geen Cartesiaanse opvoeding heeft genoten (onze minister-president) of (c) iets frivoler in het leven staat dan de gemiddelde N-VA staatssecretaris.

Op dat vlak, en ik wijk hier even serieus richting Vlaamschen kust af (men neme de E40 en slaat na vier uur aanschuiven af ter hoogte van Oudenburg, richting Bredene), lijkt ook het met enige bombarie aangekondigde huwelijk tussen de lokale N-VA en lonesome cowboy (one trick pony?) Open VLD uit te lopen op een slechte witz.

Soccer mom Sofie en dandy Louis? Echt waar!? Alleen al qua stijl nu al de mismatch van het jaar, Prins Harry en zijn Meghan Markle even buiten beschouwing gelaten.

Ingewijden, die steevast en tegen beter weten in de maandelijkse rite van de gemeenteraad bijwonen, wisten me te vertellen dat het kersverse paar (zij een onopvallend, kleinburgerlijk tuniekje, hij een colbertje dat het midden hield tussen het door ons deze kerst gebezigde geschenkpapier en die idiote blauwe kerstmutsen waar ze ons rond het jaareinde altijd mee om de oren slaan in het Jan Breydelstadion) zich ten teken van verenigde krachten tijdens de laatste zitting zelfs wat dichter tegen mekaar aan geschurkt had.

Met teleurstellend resultaat, zo blijkt, want volgens de lokale pers was de inbreng van Open NVLAD in het budgetdebat lichter dan het kraakbeen in de gehavende knieën van Thomas Vermaelen. En inhoudelijk armtieriger dan de gemiddelde Trumptweet -en op de Schaal van Onzinnigheid wil dat toch al iets betekenen.

Kijk, ik gun de nieuwe politieke alliantie graag haar moment de gloire -tot zover bleef deze beperkt tot schijnwerperdelen met kopstukken Bart en Bjorn. Maar mag het alstublieft wat meer zijn?

Waar blijven de moeilijke vragen aan deze meerderheid-voor-het-leven? Het vuur aan de schenen van deze of gene schepen? Het vastrijden van de burgemeester in een oeverloze polemiek? Het schandaaltje, waar ik al zolang zit op te wachten.

Waar blijft het vuur, de passie en de vastberadenheid van de geboren politicus? Of laten we het meteen allemaal over aan Prins Bolleke…?

Op de autoradio nam “When Your Light Goes Out” van Mr Jukes feat. Lianne La Havas het van De La Soul over. Beestig goed die Mr Jukes. En een topwijf die Lianne.

Dàt is pas een huwelijk gemaakt in de hemel… All Good.

[Peg]

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>