nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

Bejaarde zorg

Odette* was toch maar weer onder de indruk van wat Onze Steve voor mekaar had gekregen. Een volle zaal, schone film van onze zo mogelijk nog schonere gemeente (een oase van rust, vooruitgang en samenhorigheid in deze voorts gemene, gewelddadige wereld) en mooie, jonge mensen die zich over haar besognes -op haar leeftijd vooral betaalbaar incontinentiemateriaal en een vooraanstaande plek op de wachtlijst van het woonzorgcentrum- wilden ontfermen.

Je kent haar niet, Odette. Of misschien toch wel. Randje hoogbejaard, geen seniorenshow gemist sinds het fenomeen jaren tachtig zijn opwachting maakte in onze schone gemeente. Pensioen nog maandelijks via de postbode, die vandaag steeds vaker van gezicht en bezoekuur verandert. Een naam kan ze er allang niet meer op kleven, op die rooie mannetjes met hun buitenmaatse fiets en dito lading.

Als de kippen was ze erbij geweest om haar toegangskaartje voor het congres vast te krijgen. Kinderen uit hun weekendlethargie gerukt om haar toch maar op tijd (driekwartier voor het openen van de deuren) aan het Versluyscentrum af te zetten. Een ritueel dat ze ook aan de vooravond van Kerst jaarlijks herhaalt, purperen permanent en beste handtas in de aanslag voor een uitgelezen zitje aan de langgerekte feestdis.

Haar ogen niet geloven kon ze toen vrijdagavond een delegatie van de verzamelde oppositie zich naast haar in het rode textiel van het MEC liet neerzakken. Dankzij haar levenslange abonnement op de regionale krant geen onbekende gezichten voor haar. Politiek misschien ver van haar bed maar nooit ver van de ontbijttafel. “Wel heb je ooit”, fezelde ze nauwelijks verholen in de licht behaarde oorschelp van haar buurvrouw slash gezelschapsdame. Het doorwinterde congresduo was onafscheidelijk sinds beider wederhelften zich geheel in overeenstemming met de laatste sterftetabellen op hun 79e richting Hiernogmaals hadden begeven.

“Moet je nu eens iets weten”, klampte ze op de obligate receptie (de sperperiode lag nog veraf) Onze Steve vastberaden aan -voor een vaste klant had de burgemeester altijd wel een minuutje veil, toch?!

“Het zat daar vol Vlaams-nationalisten, Neutralen en Liberalen naast Lucienne en mij. Heb je dat nu ooit geweten?”

“Heb ik gezien, Odetje”, nam Onze Steve zijn hondstrouwe partijlid (“Heb je trouwens al kaartjes voor de Brunch?”) in vertrouwen. “Ze willen waarschijnlijk allemaal aansluiten bij onze partij. Murw geslagen. Ik begrijp dat. Die mensen zien dat ook, dat wij de besten zijn. Ge zult nogal wat zien de komende verkiezingen. En niet vergeten op onze nieuwe kandidaten te stemmen, hé”, probeerde hij het gesprek voortijdig af te ronden.

“Maar allez…”, demonstreerde Odette haar ongeloof. “Dat gaat toch zomaar niet? Dan zou er nog maar een partij zijn in Bredene?”

“Wel nog CD&V, hé”, verbeterde onze Steve als een volleerd onderwijzer.

“Tja, maar van die kaloten zal na de volgende verkiezingen geen spoor meer zijn”, gaf Odette blijken van electoraal inzicht. De strijd tussen kaloten en vrijzinnigen, het proletariaat en de bazen,…stonden wat Odette betrof in marmer geschreven. Verdraagzaamheid een begrip dat wat haar betrof enkel in verband met haar steunkousen en vals gebit werd gebezigd.

“Maar nog iets”, greep ze ten tweede male, deze keer tevergeefs, naar de arm van een intussen driftig tweetende burgemeester. Onze Steve probeerde zich diplomatisch uit de monoloog terug te trekken.

“Nationaal. Ja, nationaal. Daar doen we het niet goed, hé! We moeten stouter worden. Vloeken. Blaffen. En bijten. Veels te braaf, die voorzitter van ons. De Louis, dat was een goeie voorzitter. Iedereen afblaffen. En op de kap van die journalisten. Dat was nog eens goeie tv. Nu val ik bij een debat met John steevast in slaap. Maar goed, dat kan ook aan die nieuwe pillen voor mijn hart liggen.”

“En die Kitir, oeioeioei. Schoon meisje, daar niet van. Een mooie teint, lief snoetje. Maar bang worden ze daar in ’t parlement niet van, hé.”

“Dat komt allemaal wel goed”, wou Onze Steve Odette nog toevertrouwen. Maar een nieuwe tweet over de staat van het onderwijs en voortschrijdend inzicht weerhielden hem hiervan. Het bleef bij een knuffel. “En tot op de brunch”, wou hij haar nog naroepen. Aan haar hardhorige kant, helaas…

(*) Odette is een schuilnaam.

[Peg]

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>