nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

Punch

Bokshandschoen

“Ik sta als een man achter je, Darling!” Met iets tussen vertwijfeling en milde ironie zette ik haar op weg naar wat ik dacht haar eerste sessie van een zoveelste fitnessexperiment te zijn. De bokshandschoenen vakkundig rond haar frêle hals bengelend.

We noemen mekaar al lange tijd Darling, moet je weten. Een uiting van onze zelfverklaarde superieure smaak in populair vermaak. “De wereld draait door” veeleer dan “Van Gils & Gasten”. “Blackadder” ver boven “De kotmadam”.

Onze Darling haalden we uit “Blackadder The Fourth”, waarin op onnavolgbare wijze de zinloosheid van Den Grooten Oorlog wordt aangetoond. In de hilarische reeks is Captain Darling de adjudant van General Melchard en in alles de tegenpool van Captain Blackadder -u beter bekend als Rowan Atkinson. Blackadder spreekt de rechterhand van de wereldvreemde Melchard steevast aan als “darling”. Met net zo steevast “Don’t call me darling” als repliek. De running joke is ten huize [Peg] na al die jaren stevig ingeburgerd.

Maar ik wijk af. En dat deed Darling ook want in plaats van richting gymzaal trok ze zondag naar een rokerige gelagzaal ergens halfweg onze waadplaats aan de Noordzee alwaar het percentage misplaatste verontwaardiging onder de aanwezigen een bijeenkomst van het Vlaams Belang deed vermoeden.

Na het aansjorren van de bokshandschoenen, o ironie jaren geleden het symbool van de gecontesteerde partij, snelde ze met een shuffle, zo uit het repertoire van de intussen wijlen Muhammed Ali weggeplukt, richting Thomas Van Grieken, de voorzitter van de extreemrechtse partij die allicht niet op basis van zijn familienaam werd aangeduid.

Nog voor de brave man er goed oog in had, stond het al blauw na een volleerde rechtse hoek van de ongenode gaste. “Uw bloedneusbloed en vullingen steken mooi af op het wit van mijn bokshandschoenen, vind je niet? Zal je leren hier de boel te komen oppoken! Vlaams-nationalisme mijn hol! Stelletje oproerkraaiers. Kom hier dat ik je neus nog wat extreemrechtser op je tronie timmer.”

Ook de andere aanwezigen, galgengebroed van middelbare leeftijd met hoog bmi en lage iq, lieten zich door Darling verrassen (“float like a butterfly, sting like a bee”). “Jullie eerste indruk staat beeldig op mijn handschoenen”.

Het werd een scène die zo uit “The Hateful Eight”, de zoveelste geweldopera van Q. Tarrantino, leek weggesneden. Een kleine overtreding tegen het copyright die Darling later nog een factuurtje van de Weinstein Production Company opleverde (de arme stumper kon een beetje meeval wel gebruiken na een moeilijke week; als een mens ook al niet meer aan de overigens iets te klein uitgevallen tiet van Gwyneth Paltrow mag zitten…die was toch al langer weg bij Chris “kijk eens hoe frivool ik nog over een podium kan dartelen” Martin?).

Het ranzige rapalje stoof na Darlings betere timmerwerk uiteen, “#MeToo” “#MeToo” huilend als een Zeetje ongeregeld.

Terug thuis werd Darlings relaas op sprakeloosheid onthaald. “Maar in vredesnaam waarom?” een eerste, voorzichtige poging tot verklaring bij een verbouwereerde [Peg].

“Ik wil hier geen Catalaans cataclysme (ergernis was bij Darling een eindeloze bron van alliteratie). Een ramp toch, wat aan de Costa Brava -of was het Blanca, ik haal die costa’s altijd door mekaar- gebeurt? Economisch egoïsme, romantisch nationalisme. En tegen wie moet FC Barcelona dan straks spelen?”

“Kom kom, dat zal daar allemaal niet zo’n vaart lopen. Trouwens, onze premier Michel zal zich er nog eens hoogstpersoonlijk mee bemoeien. Komt alles wel goed.”

“Michel? De Biebel van de Wetstraat? Die heeft de hand van BDW zo ver op zijn reet zitten dat hij zijn amandelen er langs achteren kan uittrekken. Handpop zonder kl****!”

“Mmmm. I like it when you talk dirty, Darling”

“Don’t call me Darling”…

[Peg]

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>