nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

Het legendarische VPRO-duo Van Kooten en De Bie pakte er ooit mee uit: de Keek op de Week, een bijwijlen confronterende en altijd hilarische kijk op de actualiteit van de voorbije week. Een column dezelfde titel meegeven, getuigt ofwel van steile ambities of een gebrek aan realiteitszin. Het is echter geen van beide. Keek op de Week klonk gewoon lekker en biedt ons de kans een eigenzinnige blik op Bredene en alles wat daarrond ligt -de wereld dus- te ontwikkelen. En u vijf minuutjes per week te amuseren, ergeren of misschien zelfs een geweten te schoppen…

KeekOpDeWeekDame300

K(l)euterfeest

 

Of ik zin had in een quizke? Avondje uit, hersengymnastiek, lang geleden,… De argumenten pro waren veelvuldig en wogen hevig op tegen de angst om af te gaan als een gieter. Ye Old Brain niet meer wat ie geweest was. Gaten ter grootte van een begrotingskloof in mijn memorie inmiddels.

De voorbij twee weken heb ik me daarom als een bezetene in het fenomeen tv-quiz vastgebeten. Niet dat er een astronomisch aanbod is. Anno 2019 moet een mens zich op de Vlaamsche televisie tevreden stellen met de verticaal gecompromitteerde Ben Crabbé en zijn pensioenplan genaamd ‘Blokken’. Op Canvas is het vandaag vruchteloos zoeken naar een opvolger van De Canvascrack (Herman Van Molle, waer bestu bleven?).

Gelukkig hebben onze Noorderburen de nobele kunst van de tv-quiz nog niet verloochend. ‘Met het mes op tafel’, ‘Per seconde wijzer’ en het weergaloze ‘2 voor 12’ met de nog altijd adembenemende Astrid Joosten, zestig lentes jong intussen, zijn voor Vlaamse betweters een ware oase in een voor de rest troosteloos quizlandschap.

Aan de keukentafel wordt ten huize [Peg] momenteel elke zweem van actualiteit aangegrepen als een potentiële quizvraag. Salvo’s triviavragen worden met de vuursnelheid van een AK47 op de tafelgenoot gemikt en slaan vaker dan gedacht een krater in het zelfvertrouwen. De “Euh’s” en “Wacht, ik weet die, hoor. Geef me tien seconden…” zijn niet meer uit de lucht ten huize [Peg].

Klassiekers als “Wat is de hoofdstad van Madagaskar?” (“Iets met veel a’s, ik kom er zo op”), “Van welk land is Nicolas Maduro president?” (“Madurodam?”) of “wat is de voornaam van de nieuwe burgemeester van Middelkerke?” (“Euh, wacht hoor, da’s die van de judo, hé? Ben ik vergeten. Lijst misschien?”) blijven met verontrustende regelmaat van een goed antwoord verstoken.

Aan de immer uitdijende lijst triviavragen kan sinds vorige week een nieuwe toegevoegd: “Hoe heette het wereldmuziekfestival dat in Bredene in 2018 voor het laatst georganiseerd werd?”

Die ken ik: Afro C! En ook de naam van de opvolger is mij intussen middels een klein persoffensief ingeprent: Bredene Festivalt -hulde overigens aan de bedenkers van deze wervende titel, ongetwijfeld de resultante van enkele nanoseconden breinactiviteit.

Het festival zal zich, luidens zij die erover gaan, richten op gezinsbeleving. Families, al dan niet kroostrijk, met koters tot, stel, een jaar of twaalf. Want elke zichzelf respecterende jong-adolescent wil vanzelfsprekend niet meer in de buurt gezien van zijn vanaf dan als gênant ervaren ouders.

Bredene Festivalt zal daarom openen met de Ketnetband, waarrond zich ter hoogte van het Paelsteenveld een schare hevig krijsend en licht puberend grut zal verzamelen. 1-0 daar voor de organisatoren, ook omdat de kroost doorgaans al op een zedelijk uur richting bedstee worden gestuurd en burenklachten over nachtlawaai prompt worden geëlimineerd.

Ook Mercury Rising, een Queen tributeband, staat op het Festivaltfestival. Leuk, als je’t mij vraagt want hoewel mijn muziekvoorkeuren eclectisch mogen genoemd bleven de oorwurmen van Freddie & co. doorgaans aardig steken ter hoogte van mijn smaakpapillen. “Somebody to Love” in de versie van de al even onnavolgbare Georges Michael op Mercury’s koffietafel (Wembley Stadium, 1992) staat vandaag nog altijd prominent in mijn Youtube-lijstje.

Wie een podium op durft te stormen gehuld in nauwelijks meer dan een uit de kluiten gewassen pornosnor en een spierwit marcelleke en jarenlang lak had aan een orthodontist verdient sowieso respect, ‘Scaramouch, Scaramouch will you do the Fandango’ nog aan toe. Tot zover licht overdreven en na tussenkomst van de VAR 2-0 voor de organisatoren.

Wat zich daarna op Festivalt zal afspelen, kan alleen omschreven als een fout gelopen grap. Wie het concept gezinsbeleving hoopt in te vullen met Raymond Van het Groenenwoud, Frank Boeijen en De Mens (Artists Formerly Known As Interesting) heeft het niet begrepen of moet dringend solliciteren in de ouderenzorg.

Wie het even uitrekent, zal vaststellen dat ouders van twaalfjarigen zich doorgaans in de leeftijdscategorie 30 tot 45 bewegen (uitzonderingen als Frank Raes niet meegerekend). Een leeftijdsvork die Raymond, Frank en Mens ongetwijfeld tot de préhistorie (zonder hoofdletter en Radio 2) rekent.

Geef toe, Van het Groenenwoud, Boeijen en De Mens, dat ziet er zo sexy uit als het flanellen ondergoed van Partner in de winter. Ok, het houdt haar onderdelen bedekt en haar welgevormde delen warm. Maar voor de rest… De stand na driekwart wedstrijd is na deze foute terugspeelpas en een terecht toegekende penalty van mijnentwege meteen 2-2.

Rest de “internationale headliner” die ons beloofd wordt. Een vooruitzicht dat mijn met muziek doorvlochten hart eerlijk gezegd op hol doet slaan en mij de afgelopen nachten wakker hield. Het gaat hier tenslotte om een internationale naam, niet zomaar de Selah Sues of Bazarts van deze wereld -waar ik ook wel vrede mee had kunnen nemen. Neen, Bredene goes international in augustus van het nu al memorabele jaar 2019.

Niet dat ik eraan twijfel dat ze in de controlekamer van Bredene Festivalt hun zaakjes op een rijtje hebben maar bij wijze van voorzet, buitenkantje links, voor de 3-2 in de extra tijd alvast dit geheel vrijblijvende en ongelimiteerde kandidatenlijstje (jullie doen ermee wat jullie willen maar hou er rekening mee dat ik een klacht bij de smaakpolitie overweeg bij aanhoudend en overmatig gebruik van overdatumartiesten): Anderson.Paak, Mahalia, Elbow, Janelle Monae, Leon Bridges, Taylor Swift, The Internet. Prijs overeen te komen.

Maar ik vrees dat het Frans Bauer wordt. Of erger nog, een anderhalf uur durende versie van “Zoutelande”…

O ja, en de hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo. Heb ik nog snel even voor u gegoogeld. En je weet maar nooit op die quiz. [Peg]

 

 

 

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>