nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen

Bredene de "warmste" gemeente...een tip dat ik onze burgemeester gaf om op het spandoek te plaatsen op 1 mei. Inderdaad een warme gemeente en badplaats !

Ook Bredene had het de voorbij dagen moeilijk met die hitte. Gratis zwemmen in ons verouderde zwembad bracht wat verkoeling. En men ook in het gemeentehuis het hoofd koel houden. Iedereen was er welkom om te genieten van de afkoelende airco. Aandacht voor onze inwoners. Het zal niemand verwonderen dat er eerlang ook wat frisse lucht wordt gevraagd voor de katjes tijdens de gemeenteraad.

Ondertussen diende onze burgemeester preventief maatregelen te treffen. Door code oranje en het aangekondigde onweer werden een aantal activiteiten afgelast.

Maar na regen komt zonneschijn ! Ook in het warme Bredene.

Ook bij nieuwsbredene.be !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Praatgroep op voor partners van kankerpatiënten.

Jeaninne Corthals

Jeannine Corthals weet waar ze over spreekt. Twee jaar geleden kreeg haar man Herbert de diagnose klierkanker.

“Op zo’n moment staat je leven stil. Je maakt geen toekomstplannen meer en opeens komt er een zware taak op je schouders terecht.
Iedereen vraagt hoe het gaat met de persoon die ziek is, maar niemand die eens vraagt of het voor jou wel allemaal lukt.”

“Ook voor de partner van een kankerpatiënt staat het leven plots stil, maar ze worden nog teveel vergeten”
Ondertussen is de man van Jeannine al zes maanden kankervrij verklaard. “Wij hebben geluk gehad. Mijn man reageerde goed op de chemo, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval.”

De Bredense werkte enkele jaren als verpleegster met kankerpatiënten in het UZ Gent. “Ik was dan ook geen leek toen we het nieuws te horen kregen.” Toch had de ziekte ook een grote impact op Jeannine.

“In het ziekenhuis heeft het verplegend personeel enkel oog voor de patiënt. Dat is natuurlijk normaal, maar er is niemand die eens vraagt hoe het met jou gaat. Ook in je omgeving vraagt iedereen hoe het met je man gaat.

Ze vergeten dat het leven van de partner ook stilstaat en dat alle taken op één iemand terechtkomen. Sommige mensen gaan eraan kapot. Soms heb je er gewoon genoeg van en moet je er eens uit kunnen. Ook je sociaal leven lijdt immers onder de ziekte.

Toen mensen aan mij vroegen hoe het met ons ging, dan zei ik gewoon “goed”. Je wilt het niet vertellen, omdat mensen die het niet meegemaakt hebben het soms niet begrijpen. Ze zeggen dan dat je er niet zo zwaar aan moet tillen. Tegen je partner kan je ook niets zeggen, omdat je hem wil sparen.”

Praten doet deugd

Zelf sprak Jeannine de voorbije maanden met mensen die kanker hebben of partners van kankerpatiënten. “Er was hier een dame op bezoek die vertelde over haar man en hoe zwaar de behandeling was.

Na een halfuurtje zag ik een last van haar schouders vallen. Het deed deugd om er eens over te praten en om te zien dat ze niet alleen was met haar gevoelens. Zo ben ik op het idee gekomen om een praatgroep op te richten.

Een plaats waar enkel partners van patiënten terecht kunnen. Hun partner mag niet meekomen, want anders kunnen ze niet vrijuit spreken.” De praatgroep mag samenkomen de cafetaria van het Rode Kruis in het dienstencentrum in Bredene. “Ik wou het bewust op een neutrale plaats organiseren om alle partners die nood hebben aan een babbel te bereiken.”

In de hulpverlening is er volgens de ervaring van Jeannine nog te weinig aandacht voor. “De verplegers hebben hun handen vol met hun werk. Toen ik zelf als verpleegster werkte, dacht ik daar ook niet aan.

Het is maar door het zelf mee te maken dat je beseft hoe zwaar het is voor de partner van iemand met kanker.” Er moeten voor Jeannine geen psychologen of psychiaters aan te pas komen. “Als er gewoon al een aanspreekpunt zou zijn, terwijl je partner een behandeling ondergaat of een plaats waar je lotgenoten kan ontmoeten, dan zou dit al veel doen.”

Geïnteresseerden zijn elke derde donderdag van de maand welkom van 14 tot 17 uur in het gemeenschapscentrum Hubert Beuselinck in de Prinses Elisabethlaan van 14 tot 17 uur. De eerste samenkomst vindt plaats op 17 oktober.

Meer inlichtingen: 0473 43 47 38

Tekst: Leen Belpaeme
Foto: Benny Proot

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>