nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen ...Jef !

Langs deze weg wensen wij Jef, de webmaster van Nieuwsbredene.be een spoedig herstel

Enkele dagen geleden kregen wij het bericht dat onze Jef moest worden opgenomen voor een heelkundige ingreep

Net deze week was er een evaluatie gepland  van de veel gelezen website

Het succes was vooral te danken aan de inzet, de aanpak en enthousiasme van onze webmaster.

Deze week zullen wij onze redactie, iets vroeger dan voorzien, uitbreiden met enkele nieuwe krachten.  

In onze warme gemeente willen wij vooral en voornamelijk dagelijks plaatselijk nieuws brengen met een positieve benadering.

Het aantal volgers bewijst dat dit elke dag meer en meer wordt gesmaakt!

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen...El Paraje!

Begin 2012 vestigde Brenda Bussche zich met haar man Filip en de kinderen Moïra en Roisin in Bérchules in Spanje.

In de Alpujarras in de Sierra Nevada.

Paraje1 2
(klik op foto om te vergroten)

Ze namen er een bed en breakfast over, gelegen op een terrein van 20 ha op 1400 meter hoogte.  Beroepshalve was Brenda directeur van de West Vlaamse Provinciale Dienst van het Agentschap Natuur en Bos.  Vanuit deze functie hadden wij contact voor o.m. het Paelsteenveld in Bredene.  Een vriendelijk, sociaal ingestelde dame die vol enthousiasme door het leven ging.

Toen beloofden wij haar om als het paste, haar te bezoeken in de Casa Rural El Paraje in Bérchules, zo'n 2,5 uur rijden met de wagen van Malaga.  En zo gebeurde het na 6 jaar.  Eindelijk!  Op die mooie en heerlijke plek heeft ze veel liefde en leed gedeeld. Eerst kwam er een zoontje bij, namelijk Léon.   Maar in 2015 werd Filip ernstig ziek en overleed er.

Ons bezoek aan El Paraje was een blij weerzien met Brenda.  Ons respect, dat wij reeds hadden voor haar, is nog toegenomen.  Wat een doorzetting, wat een werklust en positieve ingesteldheid.

Paraje1
(klik op foto om te vergroten)

Aan Brenda, Juan en de kinderen onze dank voor de verrijkende dagen.  Het was de moeite en wij hebben met volle teugen genoten van de gastvrijheid.  Een aanrader!  Wie meer wil weten kan een kijkje nemen op www.elparaje.com 

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

50 jaar 't Vissershuis!

Vissershuis 46

“Diane deelde 50 jaar lang lief en leed met haar klanten” Gemeentebestuur bracht hulde aan Diane Hallemeesch van café ‘t Vissershuis.

Het gemeentebestuur heeft op vrijdag 1 maart Diane Hallemeesch, die 50 jaar lang café ’t Vissershuis uitbaatte, op een ontvangst in het gemeentehuis getrakteerd. Diane sloot op 31 december definitief de deur van haar herberg en geniet vanaf nu van een welverdiende rustige dag. Maar niet voordat ze vrijdag samen met haar buren en trouwe klanten nog even mooie herinneringen aan een halve eeuw pintjes tappen had opgehaald.

Gemeentebesturen worden vandaag aangespoord buurthuizen op te richten om wijkbewoners weer wat dichter bij mekaar te brengen. Diane Hallemeesch vervulde met haar volkscafé ’t Vissershuis in de Fritz Vinckelaan de voorbije halve eeuw die opdracht met verve.

Dat was de conclusie van schepen Alain Lynneel, die vrijdag Diane Hallemeesch officieel welkom mocht heten in het gemeentehuis. Naast een uitgebreide hulde wachtte haar daar ook een afgeladen raadszaal vol buren en klanten van het eerste uur.

“Diane opende haar Vissershuis in 1969 en hield de voorbije 50 jaar zeven dagen op zeven de deur van haar buurtcafé open. Verschillende generaties heeft ze zien passeren en velen vonden er zelfs hun eerste lief”, zette schepen Lynneel de festiviteiten in.

“Ze was een luisterend oor en vertrouwd gezicht voor heel veel Bredenaars en deed de Nukkerwijk ook vele jaren lang opleven. In ’t Vissershuis vonden ook heel wat verenigingen een onderkomen: een biljartclub, vogelpikclub, spaarkas De Lustige Potters,…

Ook burgemeester Steve Vandenberghe sprak zijn bewondering uit voor Dianes lange staat van dienst. “Haar volkscafé was een heuse ontmoetingsplaats waar je nog tegen democratische prijzen een pintje kon krijgen. Met ’t Vissershuis verdwijnt opnieuw een buurtcafé. Er blijven er jammer genoeg nog maar weinig over.

Een mens vraagt zich af waarom want er is toch niks leuker dan een avondje op café gaan met vrienden? Lekker discussiëren over voetbal, de laatste roddels uitwisselen,…”

Niemand die dat beter wist dan Diane en echtgenoot Norbert Bassens. Maar na 50 jaar was de tijd van stoppen aangebroken. “Tijden veranderen en ik moet zeggen dat de gezelligheid de laatste jaren wat verdwenen was.” Nieuwe, jonge klanten zag Diane ook niet meer in haar Vissershuis. “Mijn oude, trouwe klanten vonden wel nog de weg naar ’t café.”

Dat haar herberg best wat betekend heeft, mocht vrijdag blijken. De vele buren en trouwe klanten vielen waarlijk over mekaar om Diane geluk te wensen en straffe anekdotes op te diepen. ’t Vissershuis was dan ook jarenlang een tweede thuis voor de bewoners van de Nukkerwijk en omstreken. “Vreugde en verdriet werd hier gedeeld”, aldus Diane.

“Norbert is een fanatieke supporter van Club Brugge en een klant is hier ooit eens komen aandraven met een varkentje in een blauwzwart kleedje gehuld”, moet Diane nog lachen om de stunt.

De mooie herinneringen waren vrijdag begrijpelijk niet uit de lucht. “In ’t Vissershuis werd vanalles op touw gezet, tot een Honeymoon Quiz toe”, herinnert schepen Erwin Feys, wiens ouderlijk huis tegenover het August Plovieplein lag.

“In de jaren zeventig organiseerden Diane en Norbert jaarlijks samen met enkele wijkbewoners de Nukkerwijkfeesten. Dat was tien dagen lang ‘kermesse’. Op ’t Plovieplein stond toen een grote tent waar heel wat bekende Vlaamse en Nederlandse artiesten de revue passeerden. Will Tura, Eddy Wally, Vader Abraham, Corry Konings, Ann Christy, ze waren stuk voor stuk te bewonderen op de Nukker.”

“De Nukkerwijkfeesten werden toen traditiegetrouw afgesloten met ‘de begraving van het hammebeen’, een ludieke optocht met neppastoor waarin heel wat klanten en buurtbewoners mee optrokken. Freddy Maes, toen onze wijkburgemeester -we noemden hem de keizer van de Nukker, reed toen steevast voor de stoet uit met zijn triporteur”, pikt Diane met glimmende oogjes in.

“Op het einde van de feesten werd ook altijd een potje verkleed voetbal gespeeld op het terrein van de Paters (POC De Caproen, red)”, weer Erwin Feys nog.

“In ’t Vissershuis hebben ze ooit ook een wereldrecordpoging vogelpik ondernomen”, herinnert Yvan Vermeulen, klant van het eerste uur, zich. “Robert Van Vlaenderen van Frituur Marie Claire, Willy Beun, Patrick Maeckelberghe en René Schroyen speelden toen 56 uur darts in een bijna non stop afgeladen café. Ze werden met dat record zelfs in het Guinness Book of Records opgenomen. Goh, ’t waren mooie tijden…”, besluit Ivan.

Mooie tijden, daar hopen Diane en Norbert nog volop op, ook na het sluiten van hun café. “We maken regelmatig een cruise en hebben de gelagzaal intussen ingericht als woonkamer. We blijven hier dus wonen”, geeft Diane nog mee. Dicht bij hun Nukkerwijk en de buurtbewoners waarmee ze 50 jaar lang lief en leed deelden…

Diane Hallemeesch en Norbert Bassens werden vrijdag plechtig ontvangen op het gemeentehuis, waar tientallen voormalige klanten en buren hen opwachtten.

Tekst: (MM)
Foto's: Nieuwsbredene.be

 

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>