“Mensen hebben respect voor ander graffiti werk”

Siegfried Vynck

Oostends en graffitikunstenaar Siegfried Vynk (39) kreeg een tijdje geleden de muren van het gebouw van de 210de FOS Open Scouting Dakota’s ter beschikking in de Staessenstraat. Hij heeft nog heel wat plannen met het gebouw.

Siegfried zoekt als graffiti spuiter constant deftige muren om er vervolgens zijn ding op te kunnen doen. “In Oostende is er maar één mogelijkheid om graffiti te spuiten en dat is de Velodroom”, vertelt Siegfried. “De schuine muren zijn niet zo ideaal. Daarom keek ik wat rond en viel mijn oog op dit gebouwtje.

In 2011 deed ik hier nog een workshop in een project rond hangjongeren. Het gebouw was mij dus wel bekend. Ik stelde een dossier op naar de jeugddienst toe met de vraag om die muren eventueel te kunnen inkleden met mijn werk. Het is geen legale muur, dus niet iedereen mag hier zomaar komen spuiten.”

Siegfried koos voor het thema Dragonball Z, de populaire tekenfilmserie van begin deze eeuw. “Onlangs ging een nieuwe reeks van start van de tekenfilm. Het is dus opnieuw razend populair. We wilden iets nostalgisch, iets uit onze jeugd…

Schilderstechnisch waren de animatiefiguren een hele uitdaging. Dat is ook een beetje ons doel… uitdagingen aangaan. In principe zit je aan zo’n muur een tweetal dagen, aan deze hebben we met drie mensen vijf dagen gewerkt. Om maar aan te tonen dat het niet zo simpel is.” Siegfried heeft nog heel wat plannen met het gebouw.

“Ik kreeg een vrijgeleide om de muren te bewerken. Er komen zeker nog nieuwe thema’s. Ik denk daarbij aan iets heel abstracts, met vlakken en cirkels. Momenteel ben ik daarmee bezig op doek.

Daarnaast wil ik zeker nog wat dingen doen in een nostalgisch thema. Ik denk daarbij dan aan iets rond Urbanus. De muur is ook perfect overschilderbaar. Nu en dan zal hier dus een ander thema gespoten staan. Het doet dan wel even pijn om je werk te zien verdwijnen, maar uiteraard heb je de foto’s, hé.”

Volgens Lode Deschachte (36) van de FOS Dakota’s is er dankzij het graffiti werk van Siegfried minder kans op vandalisme. “Het is altijd wel leuk om te zien dat er verandering komt. Dankzij Siegfried’s werk worden de muren ook niet meer beklad. Andere graffiti spuiters hebben respect voor een anders werk. Toen het nog een kale muur was kregen we wel meer graffiti spuiters over de vloer.”

Foto: Siegfried heeft nog heel wat plannen met het gebouwtje van de FOS Dakota’s, tot groot jolijt van Lode.

Tekst en foto: JRO