nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen

Bredene de "warmste" gemeente...een tip dat ik onze burgemeester gaf om op het spandoek te plaatsen op 1 mei. Inderdaad een warme gemeente en badplaats !

Ook Bredene had het de voorbij dagen moeilijk met die hitte. Gratis zwemmen in ons verouderde zwembad bracht wat verkoeling. En men ook in het gemeentehuis het hoofd koel houden. Iedereen was er welkom om te genieten van de afkoelende airco. Aandacht voor onze inwoners. Het zal niemand verwonderen dat er eerlang ook wat frisse lucht wordt gevraagd voor de katjes tijdens de gemeenteraad.

Ondertussen diende onze burgemeester preventief maatregelen te treffen. Door code oranje en het aangekondigde onweer werden een aantal activiteiten afgelast.

Maar na regen komt zonneschijn ! Ook in het warme Bredene.

Ook bij nieuwsbredene.be !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

“Mensen hebben respect voor ander graffiti werk”

Siegfried Vynck

Oostends en graffitikunstenaar Siegfried Vynk (39) kreeg een tijdje geleden de muren van het gebouw van de 210de FOS Open Scouting Dakota’s ter beschikking in de Staessenstraat. Hij heeft nog heel wat plannen met het gebouw.

Siegfried zoekt als graffiti spuiter constant deftige muren om er vervolgens zijn ding op te kunnen doen. “In Oostende is er maar één mogelijkheid om graffiti te spuiten en dat is de Velodroom”, vertelt Siegfried. “De schuine muren zijn niet zo ideaal. Daarom keek ik wat rond en viel mijn oog op dit gebouwtje.

In 2011 deed ik hier nog een workshop in een project rond hangjongeren. Het gebouw was mij dus wel bekend. Ik stelde een dossier op naar de jeugddienst toe met de vraag om die muren eventueel te kunnen inkleden met mijn werk. Het is geen legale muur, dus niet iedereen mag hier zomaar komen spuiten.”

Siegfried koos voor het thema Dragonball Z, de populaire tekenfilmserie van begin deze eeuw. “Onlangs ging een nieuwe reeks van start van de tekenfilm. Het is dus opnieuw razend populair. We wilden iets nostalgisch, iets uit onze jeugd…

Schilderstechnisch waren de animatiefiguren een hele uitdaging. Dat is ook een beetje ons doel… uitdagingen aangaan. In principe zit je aan zo’n muur een tweetal dagen, aan deze hebben we met drie mensen vijf dagen gewerkt. Om maar aan te tonen dat het niet zo simpel is.” Siegfried heeft nog heel wat plannen met het gebouw.

“Ik kreeg een vrijgeleide om de muren te bewerken. Er komen zeker nog nieuwe thema’s. Ik denk daarbij aan iets heel abstracts, met vlakken en cirkels. Momenteel ben ik daarmee bezig op doek.

Daarnaast wil ik zeker nog wat dingen doen in een nostalgisch thema. Ik denk daarbij dan aan iets rond Urbanus. De muur is ook perfect overschilderbaar. Nu en dan zal hier dus een ander thema gespoten staan. Het doet dan wel even pijn om je werk te zien verdwijnen, maar uiteraard heb je de foto’s, hé.”

Volgens Lode Deschachte (36) van de FOS Dakota’s is er dankzij het graffiti werk van Siegfried minder kans op vandalisme. “Het is altijd wel leuk om te zien dat er verandering komt. Dankzij Siegfried’s werk worden de muren ook niet meer beklad. Andere graffiti spuiters hebben respect voor een anders werk. Toen het nog een kale muur was kregen we wel meer graffiti spuiters over de vloer.”

Foto: Siegfried heeft nog heel wat plannen met het gebouwtje van de FOS Dakota’s, tot groot jolijt van Lode.

Tekst en foto: JRO

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>