nieuwsbredene

Voor je dagelijkse portie vers nieuws uit Bredene.

horenzeggenlogo

Van horen zeggen

Bredene de "warmste" gemeente...een tip dat ik onze burgemeester gaf om op het spandoek te plaatsen op 1 mei. Inderdaad een warme gemeente en badplaats !

Ook Bredene had het de voorbij dagen moeilijk met die hitte. Gratis zwemmen in ons verouderde zwembad bracht wat verkoeling. En men ook in het gemeentehuis het hoofd koel houden. Iedereen was er welkom om te genieten van de afkoelende airco. Aandacht voor onze inwoners. Het zal niemand verwonderen dat er eerlang ook wat frisse lucht wordt gevraagd voor de katjes tijdens de gemeenteraad.

Ondertussen diende onze burgemeester preventief maatregelen te treffen. Door code oranje en het aangekondigde onweer werden een aantal activiteiten afgelast.

Maar na regen komt zonneschijn ! Ook in het warme Bredene.

Ook bij nieuwsbredene.be !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Van horen zeggen... voor de vijfde maal !

Net zoals in 1994, 2000, 2006 en 2012 behaalde de lijst van de burgemeester en schepenen ofte sp.a op 14 oktober 2018 opnieuw de volstrekte meerderheid.

En dit volledig tegen de trend in van de nederwaartse spiraal voor de sp.a. In Vlaanderen.

Niet dus in Bredene !

Schepencollege

Met een verjongde lijst werd zelfs nog meer dan 2 procent vooruitgang geboekt.

Het grote stemmenkanon was evenwel burgemeester Steve Vandenberghe die een score van 3.644 stemmen behaalde.

En zie nog dezelfde avond werd bij de bekendmaking van de uitvoerende mandaten een nieuwe verjonging aangekondigd door de zichzelf opvolgende burgemeester.

Erwin Feys blijft 1ste schepen maar binnen uiterlijk na vijf jaar volgt Kelly Spillier hem op.

Ondertussen wordt zij de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Later wordt deze functie overgenomen door Jef Castelein.

Jacques Deroo wordt geen schepen meer maar blijft zetelen in de gemeenteraad en wordt de nieuwe voorzitter van het AGB.

Alain Lyneel, komt in het schepencollege met o.m. de bevoegdheid openbare werken.

Kristien Vanmullem wordt opnieuw schepen en dit voor drie jaar.

Daarna zal Daisy Hoste het schepenmandaat opnemen.

Jens Vanhooren ziet, op zijn vraag, de eerste drie jaar zelf af van een schepenambt en geeft in afwachting de schepensjerp door aan Eddy Gryson, de schepen van Financiën.

Hij blijft ondertussen wel in de gemeenteraad.

De samenwerking met de CD&V wordt verlengd. Kristof Vermeire sluit hierdoor als schepen aan bij de meerderheidsploeg.

De oppositie zal in Bredene bestaan uit 3 leden van N-VA, 1 Open-VLD-er, 3 VB-ers en 1 verkozene voor Groen.

De meerderheid wordt gevormd door 15 sp.a-ers en verkozenen van CD&V.

Op 2 januari gaat de nieuwe gemeenteraad van start !

*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

“Kurt vervangen wordt ongelooflijk lastig”

Toneelkring De Coulisse rouwt om het verlies van zijn artistiek leider Kurt Meesschaert. April van dit jaar was het toen Kurt Meesschaert en Gunther Vanmassenhove hun duo-regie van “Foei minister”, de toen nieuwste productie van toneelkring De Coulisse, aankondigden. “Kurt was toen al ernstig ziek en we vonden het een goed idee dat Gunther hem bijsprong”, legt voorzitter Evelyne Van Welssenaers die keuze uit. “Dat we een half jaar later voorgoed afscheid zouden moeten nemen van Kurt had echter niemand zien aankomen.”

toneel

Kurt Meesschaert was, zo bekende hij in april van dit jaar, ernstig ziek. Toch had hij de regie van “Foei minister” nog op zich genomen. “Kurt was in de zomer van 2017 met de voorbereidingen op het stuk begonnen maar in september van dat jaar werd kanker bij hem vastgesteld. Het was toen al duidelijk dat het nieuws, dat hij van zijn dokters te horen had gekregen, ronduit slecht was”, blikt Gunther Vanmassenhove, jarenlange vriend en acteur bij De Coulisse, terug op die vreselijke periode.

“Evelyne, onze voorzitter, heeft me toen gevraagd of ik mee de regie op me wou nemen. Tijdens de eerste repetities had Kurt al een paar keer moeten afhaken omdat hij te zwak was. Die duo-regie bleek uiteindelijk een goed idee want op die manier kon Kurt zijn wat later zou blijken laatste opdracht nog tot een goed einde brengen. Alleen zou hij fysiek ongetwijfeld onderuit gegaan zijn. Ook al was Kurt een ongelooflijke doorzetter.”

Monument van De Coulisse

Kurt Meesschaert zou zes maanden later op 51-jarige leeftijd overlijden. “Het verlies van zo’n monument laat, dat beseffen we vandaag maar al te goed, een enorme leemte achter”, bekent voorzitter Evelyne Welssenaers.

“Kurt heeft dan ook heel veel betekend voor deze toneelkring. Zijn toneelcarrière begon weliswaar bij het Oostends Werktheater (in 1989) maar toen die kring financieel aan de grond zat, is hij met een paar acteurs naar De Coulisse overgekomen. Het huwelijk tussen Kurt en onze kring is al die jaren fantastisch geweest. In die beginjaren nam hij ontelbaar veel rollen op zich. En kreeg hij het acteren alsmaar beter onder de knie.”

“Zijn beste rol, zo gaf hij later wel vaker aan, was die van een tachtigjarige man in “Sunshine Boy”. Zijn mimiek, timbre, stappen,…waren als die van een echt oude man. Je moet weten dat Kurt toen nog maar 39 was. Een straffe prestatie”, herinnert Gunther zich nog levendig.

“Toch kwam Kurt niet veel later aandraven met de vraag of hij eens een stuk mocht regisseren. In het bestuur waren er eerlijk gezegd voor- en tegenstanders. Maar Kurt bewees al snel het ongelijk van de twijfelaars. Zijn eerste regie was effenaf indrukwekkend. Opvallend was ook dat hij heel anders was als regisseur dan als acteur. Zo onzeker hij vaak was als acteur zo overtuigd van zijn kunnen was hij als regisseur.”

“Kurt wist altijd meteen waar hij naartoe wilde met het stuk, had een onwaarschijnlijke fantasie en haalde zonder uitzondering het beste uit zijn acteurs. Zelfs wie wat minder talent had, werd door Kurt tot ongekende hoogtes gedreven”, pikt Gunther in. “Ook hoe hij stukken koos, was opmerkelijk. Kurt las de eerste tien en de laatste tien bladzijden en wist gelijk of er iets mee aan te vangen viel.”

“De voorbije maanden zijn we begonnen met een reorganisatie van het bestuur, waarvan Kurt ook deel uitmaakte. Een voorzitter of penningmeester, die vervang je al bij al makkelijk. Maar het creatieve brein dat Kurt was vervangen? Neen, dat wordt een helse opdracht. Je moet weten dat Kurt, die ook plastische kunsten had gestudeerd, bijvoorbeeld ook telkens onze affiches ontwierp. Hij heeft voor de Coulisse in totaal ook 25 regies op zich genomen. Hij was onze creatieve duizendpoot.”
“En dan moet je weten dat hij ook buiten onze kring nog actief was. Hij regisseerde de voorbije jaren onder meer bij Pro Arte, Nut & Vermaak, in Ruiselede,…”, merkt Gunther op.

Regie van zijn eigen begrafenis

Ze wordt even stil wanneer ze eraan terugdenkt, maar hoe vreemd het ook mag klinken, toch houdt Evelyne een warm gevoel over aan Kurts uitvaartplechtigheid. “Ik heb nooit zo’n begrafenis meegemaakt. Er werd vanzelfsprekend gehuild. Maar net zozeer gelachen.”
“Ik was tot het laatste moment bij Kurt en hij had mij op het einde verzekerd: ik zal het eerste en het laatste woord hebben op mijn begrafenis”, krijgt Gunther het even moeilijk.

“En voorwaar, Kurt heeft zijn eigen begrafenis uiteindelijk tot in de puntjes… geregisseerd. Hij heeft de laatste maanden voor zijn dood zelfs filmpjes gemaakt, die tijdens de dienst afgespeeld werden.
Je moet weten dat Kurt de laatste jaren bij een begrafenisondernemer werkte. Dat gaf hem, zo bekende hij ooit, een grote voldoening. ‘Je helpt mensen bij het verwerken van hun verdriet’, gaf hij ooit aan.

Wie de begrafenis van oud-Vlaams volksvertegenwoordiger en ereschepen Jacky Maes bijwoonde, zal kunnen getuigen dat het een intens, wondermooi afscheid was. De hele regie ervan was in handen van, juist ja, Kurt.

Kurt was een grote mens, een sterke persoonlijkheid en weet je, ik heb intussen twintig regisseurs versleten als acteur maar nooit een betere dan Kurt. Echt waar…”

Goed doel

De nieuwe productie van De Coulisse zal uiteraard een beetje in het teken van het afscheid van Kurt Meesschaert staan. “Jaarlijks schenken we een deel van onze opbrengsten aan een goed doel. Dit jaar gaat die naar de Stop Darmkankeractie (de ziekte waaraan Kurt overleed, mm). Onze toeschouwers zullen ook hun steentje kunnen bijdragen”, legt Evelyne uit.

“In de foyer zal ook een grote foto van Kurt staan. En een exemplaar zal ook in de coulissen staan. Dat hadden we Kurt beloofd. ‘Zet een foto achter het toneel als ik er niet meer ben’, had Kurt ons met een kwinkslag gevraagd. Dat doen we vanaf nu dus tijdens elke nieuwe productie. Als laatste eerbetoon…”

Tekst en Foto: Marc Mahieu

bono3
Bredenaars onthalen, nieuws brengen en ontspanning bieden
 

Weersverwachting
Bredene
Meer weer in Bredene

 

Bekijk alle albums in de rubriek <<fotoreportages>>